最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

第三日 5 MAR 2016 (SAT)xx z)e'm/sJ0{
x Q'Ez\k K
原計劃:
%I4gueA#Z(PMix ChatZ Mix ChatZ _l2e        uk
u

mixchatz.com:a R,OC1Z8Ea        y
落實行程:
%t)oB0_6R-amixchatz.com金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場
K)N%[        u I4TL!sv6u
        c0c$OS{wR'i
因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次
l!wTI/l1S可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲haha0ja1p:L wHF J
@oC"mZ
+x^(j(YM8LVn%Xi

EdWkH/}%r0H9YJmixchatz.com
)T1b c7p5SGq
0_m] P7MX E$}
c&Xw1j        m/Kc2R4Wc        Zz4l*h
同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚 r%S#hb[5i

'wz/dc:ER] u X
L(\M[([3x`%P

1Y{Y|1_S(]a(~ql:z
Z8P,l

mixchatz.com^
yO,u?+D3r

好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯 mixchatz.com*S7D8gCX
MAd3E m

1fk(uz'iY?^
)W{8NKj c*iJ\)o!I
$Oq{ v hrwMix ChatZ 飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既 .k"Jv&n-Yr1c#U)?
雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食p?5QnH5eU`9B
結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算
5\1CK4ra7Z3P,m湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
g$e6u*G@A/D1b.kfMix ChatZ 其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口
;uY\T;@所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁haha(W(P~s"~)|ck
-X,@!AUe,H0T[5Ds&g

~J+U5|e1J
b:r%Wx/s
Mix ChatZ
d        im5yf-|

食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩ZiplineMix ChatZ H)UzVBL0l
行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?

^Q,Q
Q3N5g*f`
但再搭搭下...開始落大雨
'Hw3bB4hnbK2H9z不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車
        T*?j]\        n)bC {F
2j}s!F,[)RA        yMix ChatZ
+e[ ` L*n`
s$jg)i9}p)x(qnmixchatz.com等呀等, 點解等極都無巴士...
\T*H0p.H7_3t
qn
後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館
KqB(\7x]        [Ymixchatz.com明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既
2O3t2x2i4^i5`PA+P後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊 t+S3n:vr0`[L Gy3t

L'm4_W
}bmixchatz.com

{"ps!pM.t2V,L*S]Fq.?9]n

Z7A'}o.WO|1k;Ymixchatz.comgv$xk{C7ew
我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?)
'D W'G~#t Vl3f不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車haha
,}3p$K0Xq[~Mix ChatZ 於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到1PplQ[t5l
其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨...
8ak x,{pZMix ChatZ 不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續:sL n#R3Iq;C
.bx(c2HN5K3_O1K
#yHc0~2D`2D
Mix ChatZ {4H\9o8n;pj&\(|
n)I

+^d,E6u`2x&|'q2} _ij
Y9V0UBW

但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先 "L7avt-P2?'~Al
:W%f)e[)RQ!w*P8F-U'`
mixchatz.com/|h%z'ZS&CmeL
Sw:["p1CQ9XC!n

zX7Mx8L nmixchatz.com
e+mi-e j;v食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士
5bkL9q/Rn+I'NMix ChatZ 等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了
fmuNH9tvv V(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )
r.aC1B\$Q#| Hf@_於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街 Hy"~io)xws(S

"l#ZZ*@!|喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別4XiV)},Xo
zkYjn%r UJ5s|

~JlZ:RP:_Q|9Y%V4@

Ze)~`Xomixchatz.com'E E9E4svF O!W
!KB5@t4S$H+em
\0O"v
r@ke!Y

A        xo,S5dk%vl-["S        vQ*@跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦hahaMix ChatZ 8{g9`;`V&O
HYc7N@ E9mR
!s a'JKZ!}x        _

AI+U8y`NW#p濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食mixchatz.com;}4I [-E&Ei
不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁Mix ChatZ S*H/d q-?z,H/xTS
今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸)hX^!}
x|&@GT_b

至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道 Mix ChatZ /_Vy;{9XW$EnH
Mix ChatZ -UF~?1g9jyD{r
9j^)PK$u
)}r'fy R
過埋呢晚, 濟州再見了 s5S#GC L&J

zit
o"y*`)Hmixchatz.com

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)
%qAN
VfI
地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)Mix ChatZ )OuV4?X`*?`x!K

_tg9m3V;kYn6|[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)l/E`h*z!g Oh2m
地址: 제주시 용담2동 454-1
J*Km'ZNFC:l&hMT營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息)'byU2j
O5?

:OE @8cm1IWVt
濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)
1M_0NFn'WMix ChatZ 地址: 제주특별자치도제주시서광로 154
6c$O%Bi1[*M%{_
%ZRvO$MN_[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)r*I
]
G$r7D\

地址: 조천읍 함덕리 957-38`/Cd Wb
營業時間: 11:00-22:00 vk'b$l0SL
h

網址: http://alaskainjeju.commixchatz.comSh?qD
Mix ChatZ *A3Q|
jS1lo4qU.^

[晚餐] 東門市場 (동문재래시장)
!lU4bU3SV)SfsMix ChatZ 地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
i5h6n!X+qk$Ru網址: http://dm.market.jeju.krMix ChatZ $JRFQm`

9^
W"P Mf$_QU"@mixchatz.com
中央地下街 (제주중앙지하상가)
)i9wDIhd;K地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동)7G*Z(?PN&]
營業時間: 10:00-22:00xg5Mi!g
*d(RI"x1a_5|5`y`
七星路商店街 (제주칠성로상점가)
)fmL[No:si地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)
FzDD["_M z)pyE9S

mixchatz.com[,X        UtZ"UkV
[因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)
q!L r xrmixchatz.com地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 117SrJLewb\}zF _
開放時間: 09:00-(17:30-19:00)
+H7On#I9yl&p普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)
*gdSpdz3oYg高空滑索Zipline價錢: 28000won
k#b,DS^6hMix ChatZ 人體動力車Segway價錢: 不詳_\.V7B0J?
網址: http://www.daheeyeon.commixchatz.com&h[
p_ox d
z@

非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html
+@'z'Q3}Z-l zs/N:N

4N.gOX mH&?9tmixchatz.com資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]