最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] Mixchatz 大改革完成
第三日 5 MAR 2016 (SAT)
#`s-Xki E!Ij*xMix ChatZ q^}7y+`
G&M

原計劃:
;aREX+mC]3Q
T/B(fi I#X2f~&o(z
l[,k.E

落實行程:
!g `O.Q+L9v0GO^A金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場
Mix ChatZ bt+h*r
KzL

+qGb#U[YK(L
因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次
d-i"L?1~`可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲haha:XGXSlD

1oZ"faS!q1?5nb
M^%@k5PX
0|]:v|!b4Qn
+g7Gwx(rcX~RMix ChatZ ;K#i%mTH0?l.^

vE kO8qMix ChatZ
#L#n8R(~H
cR_\
同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚 ST r*j/R _.c/Tz8Ee
4^n8f`2d

B y9PH^p'iMix ChatZ
y$|g$hHD"Dmixchatz.com7MIXH,{K/EF

s9Y9a^4LMOMix ChatZ 好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯
y\+\
CE6Jmixchatz.com

}\&@6X-az
)pU$u.p\Gn
d
Mix ChatZ *Xq        I0N"j&c
m

飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既 M{-Cq/tu6J'L!Q
雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食/aJN9H'lM3Ue
結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算
!{,_jVZMix ChatZ 湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
V
iB{u!N
Y3m
其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口
"`"X-iCbQ所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁hahamixchatz.comZ_+l o'r8u]

5R9z%lA^Y:eF%j#_Mix ChatZ
(e0bh;Ilu3Y,s-H,`7W$O
|x&N1i8a2|;a食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩Zipline        YY5w:m0Pq6bAA
行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?
b,v5O7c#c{但再搭搭下...開始落大雨
5dmNN5d`X5E不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車
:QJ v
K8I7gEXJkS

f~+X+_8Ux&~
](]
T$f!Ofeo;sw3K

:\uq~L7LMix ChatZ 等呀等, 點解等極都無巴士...
        ]'t~        nW%[kN-?L ]3k後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館
6wI:?I)]4e明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既
!}W
Y        d
\ MMix ChatZ
後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊
S%tvt{};fY
;l%Sv"^};r7X2@
:JD
o        E        Z9jMix ChatZ
mixchatz.com&qRC
Q
~

Gsu eDGtN(Y"L

H
Y7n]-|8A!^Ya

我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?)~D;vXex'm7Ij
不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車haha

@$G5N:c].k
l.D.Y
於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到
F(ZP;tY}{其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨... [dl}3j L'I
不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續
7D%j({8N L#h
t
fo^z
@Qwtm!AW3n1Xg
:X['_T5z"~a"r
,p'S
onNT

p_1oTqavLN
但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先
9feR zV-HP
JfVZZf6w4ZbXz!oB

+CXE6G8h!W0Y3cMix ChatZ 1C$Lsg&rk
R:kgmb'W
食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士h%W^        BI        i&~
等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了 Mix ChatZ o{        h
Jpu(kYY kS

(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )Mix ChatZ 0_G DfM
於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街
F}#]3Rk#@QUMix ChatZ
jLp!N
ym?u,z
喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別mixchatz.comz*_/A}        uI1@(h

5V8L0nCqkr ?%G#Bv
7B6Vp?c!Y_R,w`
:GA&hg#^&l1xEmixchatz.com/XL\Oap2w+z6`
Mix ChatZ L;~)c        {c4sD2ze
%? R(t/h._        L!g
gR9jz?Z%x!}
跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦haha
2?~Hm
A,O
T#?DQ;YJo5t~0{
1@-vi.l
G1I

z%b"lU`
F
濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食
!|,xgC1wMK不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁
1^zd-v|x今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸
!X#r+qdzql至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道
T/?x
n8w6R

U\;bd#p(e
L f        a^"`R        q
kmixchatz.com

$Yr~0}c0L        xa過埋呢晚, 濟州再見了Mix ChatZ 9G;c'QUK
x ]

5~1?S}Y y

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)
Cr.S2q6Kg地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)t5r;pV}&iP&NZ
_ X ?]YFw+Mv
[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)-l;u'Z&^U
地址: 제주시 용담2동 454-1mixchatz.comaJquAHQ0ji!_!^
營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息)mixchatz.comy:JfcQm

b?Z&PTY/Jd8Cphmixchatz.com濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)
/f2v+B Q@6_(_uG"vMix ChatZ 地址: 제주특별자치도제주시서광로 154e2|0z:F$I'|_
%Q;Q[#G$G1t
[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)
:Nr$W(Yye地址: 조천읍 함덕리 957-30c#v7aj7d
營業時間: 11:00-22:00mixchatz.com,M
X        R}V&bP?

網址: http://alaskainjeju.com
QS'M5w7C~Mix ChatZ J
][+L3sV

[晚餐] 東門市場 (동문재래시장)/j$mC        oc.`_
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
_4t0F9JH"[Mix ChatZ 網址: http://dm.market.jeju.kr

Ao0U~N'gmixchatz.com

5K!Q+cSR;MkMnL:BMix ChatZ 中央地下街 (제주중앙지하상가)
-|R;AutQD.Z地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동)
F P
x-_UBI
營業時間: 10:00-22:00b2I alX        gK'Ze3@
Mix ChatZ 'flY
I(l5r

七星路商店街 (제주칠성로상점가)@:J)@1_1U%}
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)3^ mP2n,D#q

{R)N-T@2C!T1pY
MM
[因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)
P"u6pNQ.[Z!KMix ChatZ 地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 117mixchatz.com`
|7J@5b1_u3f\

開放時間: 09:00-(17:30-19:00)mixchatz.com!p,Z S8Q-x#u
普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)5WZDUe"M!PfFu
高空滑索Zipline價錢: 28000won-rNln({^:? o9M{ ?r
人體動力車Segway價錢: 不詳!U] oI'GK$R
網址: http://www.daheeyeon.com
,~.B%e*yOg.N+Kd非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html
\JN#LB

7T7Hl-s J1L7\6a資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]