最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 本站名字為「MixChatZ」
第一日 3 MAR 2016 (THU).t$^5{vR(_K

xIH+@4bMix ChatZ 原計劃:\:Ju's;A#h

mO6xL-{
'`K8A?2CFo!wMix ChatZ 落實行程:uVd|,w1O
2:30 HK -> 6:35 Jeju -> 機場櫃員機提款 -> Kodakkodak Guesthouse -> 信不信由你博物館 -> A Twosome Place -> 泰迪熊博物館 -> 每日偶來市場
r*j?UFng2W

r!t.a8F }&IjCiMix ChatZ 坐左3個幾鐘飛機, 終於到濟州啦, 到埗之後第一件事當然係去兌錢先啦
1I7Zr5w"zuB6c.d其實上網睇過資料, 最抵兌韓幣既地方係當地既找換店
b5e|8e8Ne9s!mmixchatz.com不過基於濟州無首爾咁發達, 比較少找換店, 所以我決定喺機場櫃員機兌左啲先...
zZ7I;e`O7c+hg Imixchatz.com後來番香港睇番紀錄, 發現櫃員機匯率都唔太差, 我兌左50萬won, 匯率係0.00634
H$S.d        Q'Kfa%i.p加埋每次HKD20手續費, 實際匯率可以當係0.00639
!noc.r2ZMix ChatZ 而上網睇首爾找換店匯率大約係0.00632, 所以差唔多啦 Mix ChatZ b5||6qj

&Z j)qo8|@(DI講番櫃員機位置, 據我記得濟州機場唔大, 好似入境之後落一層向便利店方向行前少少就見到[GufDF
我係用中間全灰色部機兌既, 至於點兌, 因為我無影相, 介紹大家去下面既網站看圖hahamixchatz.com(lQ4a f-@7pU
http://blog.ulifestyle.com.hk/bl ... 06/韓國atm提款方法/
#ct"N3O4{L8PMix ChatZ rS-lvR-j
o(Z

-NLK:S q4j'`RV

z5K
Q"z4W
有錢就係時候出發去Kodakkodak Guesthouse放低行李再去玩啦
o+q[D
po!?3x$a.Ypmixchatz.com
我決定坐600號巴士到"New Kyeongnam Hotel"站落車再行大約5-10分鐘路過去 `I9{+dp
600號巴士其實係當地既機場大巴, 會由機場來回濟州區域同西歸浦區域著名既景點酒店, 對於初到當地既觀光客黎講比較易搭
i,c#@T.Q:q[z去機場出口Gate 5就搭到啦, 上車之後同司機講你會邊度落, 再俾錢司機就得, 會有張車飛俾番你mixchatz.comX;O%KH8H~0ko
我第一日住既地方屬於西歸浦區域, 所以全程5500won, 坐大約75分鐘#`#w Cw5N
韓巢有600號巴士既詳細路線圖加地圖, 大家可以睇下岩唔岩自己搭:
9wQ K!@7oE2S9W+a#[Uhttp://cn.konest.com/contents/airbus_map.html?no=188mixchatz.com/mL7kh+c!A
        rk8I        ?ff#R

.H*Bf$PiMix ChatZ ]^V7Q$K"A,o
Kodakkodak Guesthouse到!mixchatz.com.nEm7R AY^)?
一入到去間野無人, 以為接待人員可能出左去, 坐一陣之後覺得唔對路, 唔可以再等
$s zRS cg;S所以決定敲下大堂唯一既一度門...點知真係有人應門
5R;NrHGJXl_psC有位叔叔開門, 望入去係一間鋪哂被既房, 睇黎係接待人員 (屋主?) 訓既地方mixchatz.comE.@t I5G.B
之後呢位叔叔睇過我張BOOK房紙就俾左條鎖匙我啦, 好簡單又快既check-in程序
-fC!A(Y@w-\
7}pU7wy4lq&B7c其實我呢6日都book左附浴室既單人房, 本身有諗過住share room, 但臨book既時間就轉軑 A
qeR I5h5Z

我都覺得自己好矛盾, 有時想識新朋友, 但有時又想摺埋自己唔講野, 因為平時講太多...
:o)Bjt$[^ a1\c%]8F同埋有無私人浴室都係我既考慮因素haha
AO_v3jmixchatz.com不過最後我都幾慶幸自己呢個trip book左單人房, 因為之前講過, 我係咳住去旅行, 唔使講野真係幾好
6wu2``CL1L P
(\jtrls|6P&i}mixchatz.com間房雖然望落舊, 不過都幾舒服, 浴室都乾淨
1pjUs3kP其實間房無蛇蟲鼠蟻對我黎講已經好夠
:`J_jb)B)kLN"Lmixchatz.commixchatz.com7bK(O1x5Nb H'D'RX
3w]4lY q

6e
kCI        X_
i-j7{K_

+uMH
T/T_y%Zr
因為一陣要再趕時間搭車去中文區既博物館, 無時間食個正式既早餐, 所以食住件機場便利店買既手卷頂住先
5sPL^Lz-f`啲手卷全部都係韓文, 我一位字都唔識, 於是是旦選左個
I!h.Plx@{N9wI9B7k

最後發現...呢件應該係泡菜味手卷, 仲諗住咳緊唔食咁多辣野添
,_        qAzJ3K#Rmixchatz.com
9x/q^ [Lu Hmixchatz.com
LWVT,r H5cmixchatz.com7m0S$}s1M
出發去搭車, 之前plan行程時明明搵過
        ~8c+CI*p:NZ\YK9MMix ChatZ "BUS 120/130 (中文觀光園區入口 중문관광단지입구정류장站) or BUS 5/110 (中文觀光園區內 중문관광단지정류장站)"
X!`]5ui0jmixchatz.com可以到中文區既信不信由你博物館同泰迪熊博物館

DH s!IPS*F`
Mix ChatZ V@"q L
?)V$Ho

點知...行行行去車站 (下圖係經過既風景 )Mix ChatZ ac8_%y2_2w1G(G
-PS J2m/XI

p?e
n#gMix ChatZ

^ L4[ `#HQ8y
Z?-`LMix ChatZ
車站係搵到啦, 但等左十幾廿分鐘都無車係咩玩法
veF"}X/sTK"e*u到最後, 我決定搭番600號巴士去, 因為我知佢會經過, 同班次密haha
r&S;g/M0MV;c$u呢一程要2000won, 雖然應該貴過我原本plan坐既巴士, 不過錢可以換時間都好 mixchatz.com~"|6}X(n;~+WWx
搭左半個鐘左右車, 終於到啦, 係咁搭車搭到有啲暈車浪哈哈\k;{b7e:m%A;O
G9br(pW-\G
首先去信不信由你博物館
A.I n%mJ%[lzO%`其實...係幾有趣既, 我留左都有一個鐘以上慢慢睇1[        t?%u4Y0B!H#D6h
z.[

佢的確幾岩鍾意睇新奇野既人, 但我估唔係咁多人鍾意去旅行去博物館, 加上呢個博物館其實其他國家都有, 即係唔夠獨特
T)J&T8`3x
jV
所以如果要我介紹景點, 其實我唔會推薦佢hahaY(S4Cy:WC6D sU7D4u
因為我都算係鍾意戶外多過戶內景點既人, 只係今次係自己一個去, 唔太敢去山卡拉既地方
K)d
w#O
DC1z
同埋係第一日, 所以先選啲hea啲既博物館行下 D
S`1t^W

Mix ChatZ s7M8OPDO
GH.[
G

,hZ'E7[J%c
n.tMix ChatZ

uC%\#S"Q1ifq0Ta)S佢既外觀係幾型
PU1R
@4}#eu~-G

a8f"Z}'|_X5gMix ChatZ
b/R&kb-v-E-aKMix ChatZ
*Bk_6H?6V+_GZ$`7au篩選左幾幅我最鍾意既圖, 因為好有style, 好岩做影相背景
u*H        kE.` b0k可惜我係自己一個, 只可以用自拍神棍, 影唔到型相
`8az/w&Ut+gnmixchatz.com[ B)LG'\1?Z

f&gw&ifI        C
]N.Z;c9R
qIoMix ChatZ
i
?b&[ D1\a

1C8^&y;c5W2H
呢個係成個館我覺得最特別既展品, 紙巾咁柔軟同薄都可以整到條婚紗裙, 勁!
"p{Y        ZdKOs其他展品就等大家自己去睇, 保持神秘感ma&P DLe-ol7p!p'r)d
ybu9PA:S
mixchatz.com9TH#ii W*B
mixchatz.com!h8M,nH"j
參觀完信不信由你博物館, 去泰迪熊博物館前食個午餐先, 嗰時好似都已經3點幾         p|M"Lh3f-o
我見到有漢堡包店, 但唔知係咪因為咳, 唔係好想食Mix ChatZ a;]6zJ2N R;v
最後選左呢間A Twosome Place食個甜品做午餐~不得不講!!!好好味呀, 個多士係岩岩整好熱辣辣既 R7J+iu7r3kA
mixchatz.comsUP*dZ

K'Vc$]E.Cm A E.\}w8c
Ex'C#fTff

好, 食完hea左陣再出發去泰迪熊博物館
9rw{-i,T/E-W^0@mixchatz.com我諗呢度吸引遊客既魅力同信不信由你博物館一樣, 唔知會唔會係更唔吸引呢2x3y/pYY)~J
原因唔係佢既展品差, 而係我諗除非係鍾意泰迪熊或者其他熊仔, 唔係既話應該無咩興趣行 Mix ChatZ g%YD%X8Ls
就好似我唔會去Hello Kitty既博物館
"|W&d%c5Q:b
W'K,Q3t] r${
FqF J
Q

對於我黎講, 雖然我唔係鍾意泰迪熊, 但對熊仔係多一份親切感既mixchatz.com7z `6V7[#~5yUw:Y,AR
所以當我見到啲展品有咁多唔同衣著既泰迪熊, 都係睇得幾開心
xSft;Ot啲相只係show左好少部份既展品, 有興趣睇更多既自己去啦
4r)PCO|N{+vmixchatz.com#hgG
\,D

K2fVT9i|N
y?;p T        \+H]&hmixchatz.com
G
Ecx'L2Sj
mixchatz.comaM(x5KK-I4v        Vx
eZN7j_s)t-}8a

S&aX8{(Q g K+{K#fRtp@b"l&V-S

Gh3z \6cH!?I0]x

$YTUm&V,L
w0PY*l?!O

w3a JcD R}_

+y&Lga#l4jl)PzZ:m$Iuh*y_}j"F
'd;pC1x \E]]$_

9Z\t
D"DNI/RMix ChatZ
6\S0@FL:B-A3g

)s)TyM!`JMP@xmixchatz.com
k6|N"s
Jl5z2@

!~.F(opZ6KZ用左成個下晝參觀兩個博物館, 好奢侈 w&clnZ`@
係時候回程啦, 又係搭番600號巴士, 所以點解我一開始話600號係遊客既好朋友

wa(p7t0A'x`-nmixchatz.com

h&y!x%ZHRmixchatz.com本身諗住去埋天地淵瀑布先去每日偶來市場搵野食, 點知天公不造美...*`+r]-B.VC'z8C:O/zV
落雨搞到無咩心情周圍去, 所以決定直接去每日偶來市場
*v @C+ezR9[/j%B2aMix ChatZ 呢個係沿途見到既風景, 幾靚, 好似就係天地淵瀑布既起點
.ge$f0se8X#M^mixchatz.com
x4Y;uIm2S-])Umixchatz.com
pn#BCnV-l.s)] U
G[m:|:DzOMix ChatZ 去到市場既時候都7,8點啦, 買左支好好味既濟州特產漢拏柑汁
J&s9|em唔知係因為我肚餓定點, 呢枝柑汁比起我另一個地方買既真係甜好多好味好多Mix ChatZ Q
U[G!U@oN
Xpv2u-]

所以去到濟州想試漢拏柑汁我推介大家幫襯呢間,
;V'[e*S6d`emixchatz.com都幾易認, 好似得呢間會喺樽外加個生果套
w#^$k'` mx`9AFmixchatz.com\"A?$p2~6S&O sy

]~E/jT8bDmixchatz.com/G3inl6t6@
~`

至於今日既晚餐...據我記得, 係唔好食既豬雜, 我係買番guesthouse食的\3F6E2jL
其實我本身想買血腸, 但唔識溝通既情況下就變左淨豬雜 Mix ChatZ #H {A"`,jK
而豬雜我本身都唔怕食, 可惜佢比左好多唔好食既豬肝我, 同埋有苦味既豬腸...
nX"~        Z#N9e[
\+}
我既第一日就係咁過 4y:u.a x/Y0S
t
e4qM1t

:^f8ea0k0F

引用:
[住宿] Kodakkodak Guesthouse (꼬닥꼬닥 게스트하우스)
:F_5a$T/J,_地址: 제주특별자치도 서귀포시 서귀동 306-8 (서귀포)
${/d0b2x(jo(x@
K H:iv8OI/qmixchatz.com信不信由你博物館 (믿거나 말거나 박물관)q,q{#K-a i^
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 32 (색달동)
+H;K3F:j+S&k3r#B開放時間: 09:00-19:00 (旺季至21:00)
m0`\;]O;j)K普通成人票價: 10000wonv)k}%a
_

網址: www.ripleysjeju.com
5@(Cal7t:|;GSg
W0I*@
fK8bM8TMix ChatZ
[午餐] A Twosome Place (투썸플레이스) ]bM/N
i4E

地址: 제주 서귀포시 색달동 2864-10
5CLv!sp,N {
T
營業時間: 08:00-23:00
4C:d m2QB
K/W:g1\
網址: http://twosome.co.krMix ChatZ ^K9l O#V WD[
|
Nx Y
LS/X"NZ)v

泰迪熊博物館 (제주 테디베어뮤지엄){&EwRx0W
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 31 (색달동)(U*Che,B7d8@
開放時間: 09:00-19:00 (旺季09:30-19:30)Mix ChatZ
c~uxhNm2V

普通成人票價: 10000won*O"S4?LdS@&{5u
網址: http://www.teddybearmuseum.com
/I
T.l-aZ}.mTq
;v
X\A,Z;yt

[晚餐] 每日偶來市場 (서귀포매일 올레시장)*XO!YFF0M5jy
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중정로73번길 22 (서귀동)mixchatz.com t4Z7Oq)D&N$fU$c&|
多數店家營業時間: 07:00-21:00mixchatz.com:{|*H4`#H,Fmr
網址: http://sgp.market.jeju.krWK
dT)}*k+u3U9p

ES2cx
oHsi'bI[mixchatz.com
[因為落雨無去到] 天地淵瀑布 (천지연폭포)~#ma|Y#rpkp:V[m
地址: 제주특별자치도 서귀포시 남성중로 (천지동)K}
Dp0Ht

開放時間: 日出-22:00
(];n6V
A \mc
普通成人票價: 2000won
/Uc],B6W        tMix ChatZ 網址: http://www.jejutour.go.kr

OU        B#q0``3@%j7iy

Zr"xOh9V!n I$J$w'L
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]