最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 本網站內容介紹
第一日 3 MAR 2016 (THU)
%g.j.@F
R-y}p

\J"HEJbw原計劃:A3`*[a1xTk,P eFn

\5e`t(k8gd']Mix ChatZ
6Z^Ea;J/?^mixchatz.com落實行程:q0t9M#{D#x
2:30 HK -> 6:35 Jeju -> 機場櫃員機提款 -> Kodakkodak Guesthouse -> 信不信由你博物館 -> A Twosome Place -> 泰迪熊博物館 -> 每日偶來市場

p
[ K.^&i~9u5uI Umixchatz.com
_*}hQs.T5I
U+H

坐左3個幾鐘飛機, 終於到濟州啦, 到埗之後第一件事當然係去兌錢先啦         Y{.\(A$u?
其實上網睇過資料, 最抵兌韓幣既地方係當地既找換店
3K)OOb$f7j不過基於濟州無首爾咁發達, 比較少找換店, 所以我決定喺機場櫃員機兌左啲先...
&d]&g[nmixchatz.com後來番香港睇番紀錄, 發現櫃員機匯率都唔太差, 我兌左50萬won, 匯率係0.00634
B yRccMix ChatZ 加埋每次HKD20手續費, 實際匯率可以當係0.00639bN9C;K
M U

而上網睇首爾找換店匯率大約係0.00632, 所以差唔多啦
X7i"t|g:f

z7g.p"i$VY:uy講番櫃員機位置, 據我記得濟州機場唔大, 好似入境之後落一層向便利店方向行前少少就見到mixchatz.come7LTN
lz(|a

我係用中間全灰色部機兌既, 至於點兌, 因為我無影相, 介紹大家去下面既網站看圖hahaMix ChatZ D,N)PQ@p:x-~
http://blog.ulifestyle.com.hk/bl ... 06/韓國atm提款方法/%j+gd        \f}4S

5U)l\"AGzto` ^2Vt1H.tpl0~o
B5l"y;c'|^%m,pZ
有錢就係時候出發去Kodakkodak Guesthouse放低行李再去玩啦 .eKe5Q(t `;D?)]
我決定坐600號巴士到"New Kyeongnam Hotel"站落車再行大約5-10分鐘路過去

b0[{"R!](S;vN~
gmixchatz.com
600號巴士其實係當地既機場大巴, 會由機場來回濟州區域同西歸浦區域著名既景點酒店, 對於初到當地既觀光客黎講比較易搭.\2m;xiM0~h3LJ5O Q
去機場出口Gate 5就搭到啦, 上車之後同司機講你會邊度落, 再俾錢司機就得, 會有張車飛俾番你
JZ7g'NTBK9GNR我第一日住既地方屬於西歸浦區域, 所以全程5500won, 坐大約75分鐘
|4?%u\;_ h tV.DRf%~mixchatz.com韓巢有600號巴士既詳細路線圖加地圖, 大家可以睇下岩唔岩自己搭: ]$j'D4k:A-Z?y
http://cn.konest.com/contents/airbus_map.html?no=188Mix ChatZ rDM6S,gcrZ!R

P-Li*t v
w\G        k;~

5T(u/}4c|5{
"cv}A+nLKodakkodak Guesthouse到!
8hk
Pw0i:igI"P\
d LMix ChatZ
一入到去間野無人, 以為接待人員可能出左去, 坐一陣之後覺得唔對路, 唔可以再等
Y!b,Wi)E3L+LRv所以決定敲下大堂唯一既一度門...點知真係有人應門
i
O3q;aW!}Cieu
有位叔叔開門, 望入去係一間鋪哂被既房, 睇黎係接待人員 (屋主?) 訓既地方
A.PA3gi8k之後呢位叔叔睇過我張BOOK房紙就俾左條鎖匙我啦, 好簡單又快既check-in程序 &ynBU*^$]

$L*v9pH/P2W其實我呢6日都book左附浴室既單人房, 本身有諗過住share room, 但臨book既時間就轉軑
{1B}gsf]4thmixchatz.com我都覺得自己好矛盾, 有時想識新朋友, 但有時又想摺埋自己唔講野, 因為平時講太多...
6D }s_ EZLi3P6ymixchatz.com同埋有無私人浴室都係我既考慮因素hahamixchatz.comtBCif1M|
不過最後我都幾慶幸自己呢個trip book左單人房, 因為之前講過, 我係咳住去旅行, 唔使講野真係幾好 s JP+O4[f
mixchatz.comr_{/T%pH"e
間房雖然望落舊, 不過都幾舒服, 浴室都乾淨
1cX3S(J7zK eW其實間房無蛇蟲鼠蟻對我黎講已經好夠
,Xm@QL
1KS$[9T!fFN5kiMix ChatZ h Q#Yx:z
yh!_)V ]o-y S

}Bs,hY&nn%nQfP3J(Xe
因為一陣要再趕時間搭車去中文區既博物館, 無時間食個正式既早餐, 所以食住件機場便利店買既手卷頂住先

N:\^3I%E
dM7xmixchatz.com
啲手卷全部都係韓文, 我一位字都唔識, 於是是旦選左個
s0@,}n[HjDm,p^amixchatz.com最後發現...呢件應該係泡菜味手卷, 仲諗住咳緊唔食咁多辣野添
;Pi(k?w1rmMix ChatZ 'eBw&Aj&OgWz\        H
&}lT        `z:[

2u(L1\m&?0W4x,Cmixchatz.com出發去搭車, 之前plan行程時明明搵過
[(l!Z#X)VP5RjiI"BUS 120/130 (中文觀光園區入口 중문관광단지입구정류장站) or BUS 5/110 (中文觀光園區內 중문관광단지정류장站)"
h*@5@[WMix ChatZ 可以到中文區既信不信由你博物館同泰迪熊博物館
*}rT"B3X+m@qk~}mixchatz.com+q8QP-glg1R
V

點知...行行行去車站 (下圖係經過既風景 )
;l(hBp
]e4MGO q
mixchatz.com@Y
Kx)o

mixchatz.comK;HY P"Vfx9b%S

/x4x#GN u7kMix ChatZ 車站係搵到啦, 但等左十幾廿分鐘都無車係咩玩法
9v2~|R ?c+t7kc;dMix ChatZ 到最後, 我決定搭番600號巴士去, 因為我知佢會經過, 同班次密haha8Ry8`,I;R7s]%Y#x9X
M

呢一程要2000won, 雖然應該貴過我原本plan坐既巴士, 不過錢可以換時間都好
2y5Z)b7s1Ic0F搭左半個鐘左右車, 終於到啦, 係咁搭車搭到有啲暈車浪哈哈x!mo$a7G
v3_&Y

J1`#F+J:E
首先去信不信由你博物館Mix ChatZ 2{`.y4?Zs+N
其實...係幾有趣既, 我留左都有一個鐘以上慢慢睇
e}~c*s?佢的確幾岩鍾意睇新奇野既人, 但我估唔係咁多人鍾意去旅行去博物館, 加上呢個博物館其實其他國家都有, 即係唔夠獨特 O{*[GqA/?ZF6z*s%`8j
所以如果要我介紹景點, 其實我唔會推薦佢haha
Z&O:f;yj5@
e^+@
因為我都算係鍾意戶外多過戶內景點既人, 只係今次係自己一個去, 唔太敢去山卡拉既地方

i yfVuKh'z.Nrmixchatz.com
同埋係第一日, 所以先選啲hea啲既博物館行下
@6]5O?
sT9EMix ChatZ
4jlM{nEk(@)_2H
X6IX|%B
g:E_

mixchatz.com#C1f
asK w0e

佢既外觀係幾型
?"ryH[QAmixchatz.com&O g9C,fz5i&^5]"UR)T

$]
}^(rD9dMix ChatZ
cyko,|F#`
篩選左幾幅我最鍾意既圖, 因為好有style, 好岩做影相背景|0e[`\w5uG6anN
可惜我係自己一個, 只可以用自拍神棍, 影唔到型相 Mix ChatZ K:Ht2a9^ Fs Q
t v*Nb

-F FvAn1t `7S!g
mixchatz.com0@-lGr)@Gr

;KGA"v-SZ|:q&X-nn+k.n0yvC8^;o

`]N#GR2Wj
呢個係成個館我覺得最特別既展品, 紙巾咁柔軟同薄都可以整到條婚紗裙, 勁!+o5f        R#cC7S
F2y0W(]:c
_

其他展品就等大家自己去睇, 保持神秘感ma
T%i6Q&b0I!w WSMix ChatZ 'ZAYAmy@6?1xH8j

N6j5zET7X#Cmixchatz.comGL Z/Q
D%@@8M

參觀完信不信由你博物館, 去泰迪熊博物館前食個午餐先, 嗰時好似都已經3點幾
VPF
C X.o?
我見到有漢堡包店, 但唔知係咪因為咳, 唔係好想食,^/c ofA0z%o:f)[
最後選左呢間A Twosome Place食個甜品做午餐~不得不講!!!好好味呀, 個多士係岩岩整好熱辣辣既

yaIN.W!Zmixchatz.com

P#j/I4oq2{[\.mMix ChatZ
m0S        U~)_6F+z7d
5n8K9H)aq好, 食完hea左陣再出發去泰迪熊博物館;t.j9`r.nJK`
我諗呢度吸引遊客既魅力同信不信由你博物館一樣, 唔知會唔會係更唔吸引呢
h4QE'c"f'k原因唔係佢既展品差, 而係我諗除非係鍾意泰迪熊或者其他熊仔, 唔係既話應該無咩興趣行 Mix ChatZ EZG'j
SqUe

就好似我唔會去Hello Kitty既博物館 TjC(B [2x!`        FS

0\P}E\|)hmixchatz.com對於我黎講, 雖然我唔係鍾意泰迪熊, 但對熊仔係多一份親切感既
jl PbLp8e]"_HMix ChatZ 所以當我見到啲展品有咁多唔同衣著既泰迪熊, 都係睇得幾開心 mixchatz.com%\z2Z;D9\bI
啲相只係show左好少部份既展品, 有興趣睇更多既自己去啦
^x'FO1Hc^}
"Ip
{.T        m'{6{"_
Mix ChatZ -H}8L\{ C8B
&tKI\"^a!t

0bz+Po}Dkey$}K.P$tsY

u(|z.R1Hx6dH8M Y
[0GN9O$?

#G^ U{~FT aMix ChatZ
5ct+u*H~#F
/U$C\\ f.Br
z&k9R$~GN ?4^)hMix ChatZ mixchatz.comWG+vIR$T.f8j

J(p$_,rj~J$GMix ChatZ [TNvQ'qL
Ei#R/u)Q2V9pO9E6Y
ILctDuY

F
AmT~q
l0m

YEW:_c]

/^a;w5c
N^
用左成個下晝參觀兩個博物館, 好奢侈 &g j"JzP'R/h$U
係時候回程啦, 又係搭番600號巴士, 所以點解我一開始話600號係遊客既好朋友
0F d[;g        P8a:^^Z^"hY%L-x.DC*t
本身諗住去埋天地淵瀑布先去每日偶來市場搵野食, 點知天公不造美...
4K`O6d        ^(Gomixchatz.com落雨搞到無咩心情周圍去, 所以決定直接去每日偶來市場mixchatz.com0le&{!O7n1jv"Gp\*j
呢個係沿途見到既風景, 幾靚, 好似就係天地淵瀑布既起點]3Y3kF G?
{D/stE        c

"z;Y5dFE
D5jqrg Qumixchatz.com

x(WEt*FS}gmixchatz.com去到市場既時候都7,8點啦, 買左支好好味既濟州特產漢拏柑汁
@6^u+p6n8dmixchatz.com唔知係因為我肚餓定點, 呢枝柑汁比起我另一個地方買既真係甜好多好味好多
$Wd$u1V}|)k ~ f所以去到濟州想試漢拏柑汁我推介大家幫襯呢間,Mix ChatZ A6gO`q
都幾易認, 好似得呢間會喺樽外加個生果套 0[
AE9i
E1r

W-]%FkK}2J
tg
aq"m5Lmiz

mixchatz.comc
{!|$N9R^q9Um

至於今日既晚餐...據我記得, 係唔好食既豬雜, 我係買番guesthouse食的
s%Beal*h"L%_jJMix ChatZ 其實我本身想買血腸, 但唔識溝通既情況下就變左淨豬雜 mixchatz.com|oN`t
而豬雜我本身都唔怕食, 可惜佢比左好多唔好食既豬肝我, 同埋有苦味既豬腸...
0c:Q(I
CdE Fu#Y2GN-Omixchatz.com
我既第一日就係咁過
x)Zg{O7l"c$e
S

jKV(n*w(w

引用:
[住宿] Kodakkodak Guesthouse (꼬닥꼬닥 게스트하우스)Mq4[0j)a-|
地址: 제주특별자치도 서귀포시 서귀동 306-8 (서귀포)
Bxb_S*W2_
G,N5@h.L_4jMm

信不信由你博物館 (믿거나 말거나 박물관)&\$?(J(X h#Mg.R-h u.f
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 32 (색달동)
N,t?"g~$r4i$b開放時間: 09:00-19:00 (旺季至21:00)xb.OoO
普通成人票價: 10000won
1D1|Mh4_:G4H5B"NMix ChatZ 網址: www.ripleysjeju.commixchatz.comBr6Yu7W?{i'Z!R
,hxv6Zj%C${#rw
[午餐] A Twosome Place (투썸플레이스)
c#IETi.wP地址: 제주 서귀포시 색달동 2864-10
fN7P"R5Kz?營業時間: 08:00-23:00mixchatz.com/~e4l7u#|'H
網址: http://twosome.co.kr1@%l kr1T*zm
;V.F%i?6X3_\RG'R+^
泰迪熊博物館 (제주 테디베어뮤지엄)
w
z9i\'s*hn!my&o
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 31 (색달동)
7gALH _^        qmixchatz.com開放時間: 09:00-19:00 (旺季09:30-19:30)Mix ChatZ 0c]!{6~3YX"o
普通成人票價: 10000won
%|j8J'~Z(VNq!R        f+b網址: http://www.teddybearmuseum.com
(OR9Z7l+r1dff5O(q"a,OZzF5{2NV
[晚餐] 每日偶來市場 (서귀포매일 올레시장)
c:D&s1I{6`5E^r地址: 제주특별자치도 서귀포시 중정로73번길 22 (서귀동)mixchatz.com)_&Jh        }$@_c
多數店家營業時間: 07:00-21:00Mix ChatZ &qko        n6l-m&C.N,{
網址: http://sgp.market.jeju.kr
OC^@(@DJK,M]IIoX6P
[因為落雨無去到] 天地淵瀑布 (천지연폭포)
I:CZ"D8h G5DD地址: 제주특별자치도 서귀포시 남성중로 (천지동)Mix ChatZ +j#o(`#Z:aB @,N6cq;K;t(Mj
開放時間: 日出-22:00
T-iS3\Rc)UD$~普通成人票價: 2000won
-V/t9Ocm} n網址: http://www.jejutour.go.kr
]E4gS-Z3rZg
w#d3M(r,D*L4q
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]