最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 每篇文章最後一層會寫上「完」一字
第一日 3 MAR 2016 (THU)
2J        r%I&}@mixchatz.comd C5D)h Ht,`I
原計劃:`4kso9R ZbYG T#c;t
Mix ChatZ *Y
lNae5A~*P

g$UgN|
落實行程:
A
X*Gp._9g,B
2:30 HK -> 6:35 Jeju -> 機場櫃員機提款 -> Kodakkodak Guesthouse -> 信不信由你博物館 -> A Twosome Place -> 泰迪熊博物館 -> 每日偶來市場

x%j        m ^rf6M&l"Q d'vi
u5cO,}

坐左3個幾鐘飛機, 終於到濟州啦, 到埗之後第一件事當然係去兌錢先啦
(H!dl-R[x@其實上網睇過資料, 最抵兌韓幣既地方係當地既找換店%c/K4[N8?'pB J1V
不過基於濟州無首爾咁發達, 比較少找換店, 所以我決定喺機場櫃員機兌左啲先...
+Y6N.q!^"Y;{c3@9lMix ChatZ 後來番香港睇番紀錄, 發現櫃員機匯率都唔太差, 我兌左50萬won, 匯率係0.00634mixchatz.com|T[]:[+rxeU5X
加埋每次HKD20手續費, 實際匯率可以當係0.00639
b8hi1C6F3Ac而上網睇首爾找換店匯率大約係0.00632, 所以差唔多啦
R.M$VXW BEg
C
Mix ChatZ +@$n-Z5a&kv{:lgInO
講番櫃員機位置, 據我記得濟州機場唔大, 好似入境之後落一層向便利店方向行前少少就見到
.l]0Z6b.X
o]mixchatz.com
我係用中間全灰色部機兌既, 至於點兌, 因為我無影相, 介紹大家去下面既網站看圖haha
[G\qP3~t4mMix ChatZ http://blog.ulifestyle.com.hk/bl ... 06/韓國atm提款方法/
q5h xx,?z8j;_,XMix ChatZ 6^{5}h7`eO3C
Mix ChatZ .H/aj\XE-aN1f

,?Px"D4](Y9V8h有錢就係時候出發去Kodakkodak Guesthouse放低行李再去玩啦 mixchatz.comp9M\&Z4R|'Y1xo
我決定坐600號巴士到"New Kyeongnam Hotel"站落車再行大約5-10分鐘路過去1UK"Y3n C4EQ
600號巴士其實係當地既機場大巴, 會由機場來回濟州區域同西歸浦區域著名既景點酒店, 對於初到當地既觀光客黎講比較易搭
O,Is8v\@Mix ChatZ 去機場出口Gate 5就搭到啦, 上車之後同司機講你會邊度落, 再俾錢司機就得, 會有張車飛俾番你FuJaPC EW$w
我第一日住既地方屬於西歸浦區域, 所以全程5500won, 坐大約75分鐘Mix ChatZ t^N;a7y(ZC
韓巢有600號巴士既詳細路線圖加地圖, 大家可以睇下岩唔岩自己搭:
]k1_
Up.?E'?Bmixchatz.com
http://cn.konest.com/contents/airbus_map.html?no=188*z;O Q6Q:U-Z
mixchatz.comO$A0LY
g)WB1T

g4r hh R
xE0s8pwn+q

.Fuc$o
nHMix ChatZ
Kodakkodak Guesthouse到!mixchatz.comf3O1T?3m
一入到去間野無人, 以為接待人員可能出左去, 坐一陣之後覺得唔對路, 唔可以再等
U,uE]$W%a4ATk所以決定敲下大堂唯一既一度門...點知真係有人應門
)wJN ~%A:Xqmixchatz.com有位叔叔開門, 望入去係一間鋪哂被既房, 睇黎係接待人員 (屋主?) 訓既地方mixchatz.com
qWz!G%^

之後呢位叔叔睇過我張BOOK房紙就俾左條鎖匙我啦, 好簡單又快既check-in程序 AD1E        p        d6n)h;p        P
x

4A&s.LoajkR;XVMix ChatZ 其實我呢6日都book左附浴室既單人房, 本身有諗過住share room, 但臨book既時間就轉軑
%RP+[.Jl?5|我都覺得自己好矛盾, 有時想識新朋友, 但有時又想摺埋自己唔講野, 因為平時講太多...
6CC9HNU$Z|+Hmixchatz.com同埋有無私人浴室都係我既考慮因素hahamixchatz.comjq~ q)m_5\c
g        L

不過最後我都幾慶幸自己呢個trip book左單人房, 因為之前講過, 我係咳住去旅行, 唔使講野真係幾好
c"[Tk        p/y

a3Y,a3`*P#U#G
間房雖然望落舊, 不過都幾舒服, 浴室都乾淨mixchatz.com!N
f&bn9~F

其實間房無蛇蟲鼠蟻對我黎講已經好夠 Mix ChatZ O)W,f'xm%Vl&ee+D

J4f
}(cb5pe
i\$j
Mix ChatZ Co
B.|3mX

%Uu&g1oAG6Dy7o5RMix ChatZ         f.l{/F&e Cn0B
Q h2t7h7I"c^7B*M
因為一陣要再趕時間搭車去中文區既博物館, 無時間食個正式既早餐, 所以食住件機場便利店買既手卷頂住先Mix ChatZ $w`HYdFH
啲手卷全部都係韓文, 我一位字都唔識, 於是是旦選左個*O!DSl7WqO|
最後發現...呢件應該係泡菜味手卷, 仲諗住咳緊唔食咁多辣野添
n2~\UaJ|!DA:Fmixchatz.com7A V"?L[|MX

sKN I&J"e
7L#{4V3`,Y
C b
出發去搭車, 之前plan行程時明明搵過Mix ChatZ %m2swLS].d
"BUS 120/130 (中文觀光園區入口 중문관광단지입구정류장站) or BUS 5/110 (中文觀光園區內 중문관광단지정류장站)"
#_-CZ'Q9c^TMix ChatZ 可以到中文區既信不信由你博物館同泰迪熊博物館mixchatz.com/yuO/eDP-lg+YA'd

5v2q |+i8s.ns'f2fyj8S4}點知...行行行去車站 (下圖係經過既風景 )Mix ChatZ 6t#G^WTT        U~ `
&T        wQO)h
wHDi

|N3h5^J
MD$m9V

%{j
X7v:BM;\

車站係搵到啦, 但等左十幾廿分鐘都無車係咩玩法 ^r2{8Mb`n
到最後, 我決定搭番600號巴士去, 因為我知佢會經過, 同班次密haha
*V5Aj,sSfY呢一程要2000won, 雖然應該貴過我原本plan坐既巴士, 不過錢可以換時間都好 5n^
wc;P1Sg9g

搭左半個鐘左右車, 終於到啦, 係咁搭車搭到有啲暈車浪哈哈mixchatz.com$?#j`$M,p&D zpP%z
mixchatz.com
W)U-CChV&Q#b,O0R

首先去信不信由你博物館mixchatz.com;rec$MW\Jx
其實...係幾有趣既, 我留左都有一個鐘以上慢慢睇sm&P&I l
佢的確幾岩鍾意睇新奇野既人, 但我估唔係咁多人鍾意去旅行去博物館, 加上呢個博物館其實其他國家都有, 即係唔夠獨特 C})g5_:^0kR5}
所以如果要我介紹景點, 其實我唔會推薦佢haha_1\p'x3l LO
因為我都算係鍾意戶外多過戶內景點既人, 只係今次係自己一個去, 唔太敢去山卡拉既地方
z
n"o(FZ gIE-m$A:`}
同埋係第一日, 所以先選啲hea啲既博物館行下

fxHA4ad?!m        GMix ChatZ
]"Lz-MXk

g!| |bq4e"Y2aW
l!~8A!q-A3l4\
Ymixchatz.com
佢既外觀係幾型 Mix ChatZ $}V
GCF-y

8a(c uPp1W-_d(W

,kTu)y
R3TMix ChatZ
*JP!E|:uLXQ
篩選左幾幅我最鍾意既圖, 因為好有style, 好岩做影相背景;FN%|m)@
可惜我係自己一個, 只可以用自拍神棍, 影唔到型相
v1m)L&h$z        p;iMix ChatZ i7m;[Ppr-q,{

1Kwj~*pUV RjaMix ChatZ M"kA^%A9K6]#z]
Mix ChatZ s
[;Id O%k?p)Fx

k#SggG3A0O'Sa
呢個係成個館我覺得最特別既展品, 紙巾咁柔軟同薄都可以整到條婚紗裙, 勁!mixchatz.comU
D]#m%^]Pj

其他展品就等大家自己去睇, 保持神秘感ma
^X#tY]}~Mix ChatZ
#T8J"uW
J`        U5_i)smixchatz.com
#y1BS
s0p

&m&O
uU1eB}V
參觀完信不信由你博物館, 去泰迪熊博物館前食個午餐先, 嗰時好似都已經3點幾
ka#q_G7YL我見到有漢堡包店, 但唔知係咪因為咳, 唔係好想食
*e7m_ O+s5B9C最後選左呢間A Twosome Place食個甜品做午餐~不得不講!!!好好味呀, 個多士係岩岩整好熱辣辣既 /|p%f(Feu.Q
mixchatz.com/o"ZWVzE _T&K']

#L7E8f,li^2kpp8amixchatz.comm7Y|n*x0n'Q+P iG        U.z-i
好, 食完hea左陣再出發去泰迪熊博物館
m;oP*iy我諗呢度吸引遊客既魅力同信不信由你博物館一樣, 唔知會唔會係更唔吸引呢
l7n2XK0Y原因唔係佢既展品差, 而係我諗除非係鍾意泰迪熊或者其他熊仔, 唔係既話應該無咩興趣行
L1y Q1U,tH` jMix ChatZ 就好似我唔會去Hello Kitty既博物館
w%hgKX]%Vmixchatz.comhNR*b/Z[k+Q8h
對於我黎講, 雖然我唔係鍾意泰迪熊, 但對熊仔係多一份親切感既
X&~ukS-Z所以當我見到啲展品有咁多唔同衣著既泰迪熊, 都係睇得幾開心
W
Ly8{'dqx/umixchatz.com
啲相只係show左好少部份既展品, 有興趣睇更多既自己去啦
Es0DV5@Wf(sF,W
?_&lcZ-e+R

Mix ChatZ Xca
B$?d]8\~

A+T&w1ey2x9qf$s
;uij"pg*j'D4x

*C2su3w({-H3z%l"~it
I

l2t&B?&ZFH_;?,FV*{)lk9Px
tN0j&M v
l

i@k)y+bE*U\!p@(h*\3axYg
Mix ChatZ ;P2J-Gx(]-B

ErS)i Y d@Z/N
j;KZyt5{+V)c%~'yEmixchatz.comZQ+nqIpMa
mixchatz.comq,[xAC
mixchatz.com-so~
^W!M'N:P'o.F9OU

7S9gJRm;`8y
3{\(n"q8{m@N+X
g#nT:PM]#snl2[mixchatz.com用左成個下晝參觀兩個博物館, 好奢侈
L OX9Z)qb係時候回程啦, 又係搭番600號巴士, 所以點解我一開始話600號係遊客既好朋友 z&y)|oI}/Fs0@ h
V'J)_

!~4S;o&W
Tk4I
本身諗住去埋天地淵瀑布先去每日偶來市場搵野食, 點知天公不造美...
vr4}2Va x(}G        q落雨搞到無咩心情周圍去, 所以決定直接去每日偶來市場yUM2gs!U#F,rN,w
呢個係沿途見到既風景, 幾靚, 好似就係天地淵瀑布既起點.@        Sx
^;J(k@
^ x

T*vE q3J6x*I[4]j)f
Es5q$XQo

~dV4lj去到市場既時候都7,8點啦, 買左支好好味既濟州特產漢拏柑汁
2V"l$x:S(m;f$c.[%w唔知係因為我肚餓定點, 呢枝柑汁比起我另一個地方買既真係甜好多好味好多_/u&o-mQl1x!\1T2B
所以去到濟州想試漢拏柑汁我推介大家幫襯呢間,I{7]8z3y(Ge2gqg!T
都幾易認, 好似得呢間會喺樽外加個生果套 ,UNk
E*K9wx/r

f
Aqp#H
kdh4c

Mix ChatZ
|5yIB8M|j |

^pN~R%P至於今日既晚餐...據我記得, 係唔好食既豬雜, 我係買番guesthouse食的
$`
U        zG7^
其實我本身想買血腸, 但唔識溝通既情況下就變左淨豬雜
&{1]vS        [.a@        W而豬雜我本身都唔怕食, 可惜佢比左好多唔好食既豬肝我, 同埋有苦味既豬腸...g&xQO3Ch~
我既第一日就係咁過
1@;_|qt
8K4}u.jv3q

引用:
[住宿] Kodakkodak Guesthouse (꼬닥꼬닥 게스트하우스)Mix ChatZ +DC,N \|
地址: 제주특별자치도 서귀포시 서귀동 306-8 (서귀포)V,X*g&n1t
Mix ChatZ .u'xc&R$b
信不信由你博物館 (믿거나 말거나 박물관)'{u%^cP*C
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 32 (색달동))rc,I#@"j7g&n
開放時間: 09:00-19:00 (旺季至21:00)
:kCh%U+K普通成人票價: 10000won H,Y{ \f:Ei:iae*y
網址: www.ripleysjeju.com
/I4{$p4R/V gn%JfMix ChatZ @r,Ii%vj*V
[午餐] A Twosome Place (투썸플레이스)
7TY+f4H@%`?@地址: 제주 서귀포시 색달동 2864-10
3S6I'yB3Vu營業時間: 08:00-23:00
Uk2g7IzQ#K&Q%`E網址: http://twosome.co.kr
RJ#}nH:ZE~mixchatz.com?$bZ        A/B+iH
泰迪熊博物館 (제주 테디베어뮤지엄)Mix ChatZ vP"it/Zw2SxN"u;s.^
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 31 (색달동)
:~;x
J$u\:SJ}B
開放時間: 09:00-19:00 (旺季09:30-19:30)K(E N#n(V$tRW8Z
普通成人票價: 10000won
upC^9G*jA,yv網址: http://www.teddybearmuseum.commixchatz.comnzhs(J#X!A
4S0vvA,C*]G:@3Ot
[晚餐] 每日偶來市場 (서귀포매일 올레시장)
6No4e1n9X1I8Z!@地址: 제주특별자치도 서귀포시 중정로73번길 22 (서귀동)
"cu%R+|4R`(T多數店家營業時間: 07:00-21:00*b$}_wfb+E9A
網址: http://sgp.market.jeju.krMix ChatZ z)x:{D-H/p

JT8Kc b[因為落雨無去到] 天地淵瀑布 (천지연폭포)
7Ub|        w@0deACMix ChatZ 地址: 제주특별자치도 서귀포시 남성중로 (천지동)2J E9M5Q
]az

開放時間: 日出-22:00
3JVy(`1z(O7Vlj9aD普通成人票價: 2000won
"a#My(`*S0~+z"n$i*lh R網址: http://www.jejutour.go.kr

"k-gM@Q%G        X w
v$x&DD\資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]