最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 本網站內容介紹
行前準備
:AVM
ntb,a
"z8A~aE/@K{
一切要由2015年9月講起...x4g8M8b[
無錯! 我係半年前就買左今年3月去濟州釜山既機票哈哈
}M*L4S
L1G&D)}Mix ChatZ
無辦法啦, 多數平機票都要遲啲出發既日子先有
        }$m&PQV:A%lMix ChatZ J+nQMxV
無記錯既話, 嗰時HKE做緊320蚊單程機票優惠,%b:t7](r9Z2Isg
呢個價錢比起之前既1蚊, 8蚊機票當然無咁吸引,:U%]7j2kl6zo wE
不過同平時去濟州既價錢比, 呢個算OK啦 %Tl^;m @U+y/g
都因為佢唔算好平, 所以先比我買到, 唔係一早唔夠快比人搶哂
g9K#z'HSw MO        R5`p]
zDL

但係呢, 我就發現得3月3號濟州出發先有呢個價錢, 回程無哂平飛
R3c+D pOtmixchatz.com咁點算呢...叮! 釜山3月8回程好似有平, 我又未去過釜山, 一於濟州去釜山回, 試埋搭內陸機哈哈G]VHU[ A
Mix ChatZ 'BlO*z"GK3l+`:i
結果, 我就喺3月獨自踏上呢個韓國闖蕩之旅 (用得戴口罩emoji...因為我真係病住去 )2gN~.Y%L^
m

:fK1oU}b`3`.lmixchatz.com2016年3月3日     UO676     02:30-06:35
@&l2\1}-R香港國際機場客運大樓2 到 濟州國際機場KrC*i'u
HKD320(票價, 唔包行李) + HKD208(稅) = HKD528
*i4R
Q*R
p2G)[V0@mixchatz.com
x1H*NgAmO'nfi
2016年3月8日     UO674     14:25-17:20
B(?"q%E@Emixchatz.com金海國際機場 到 香港國際機場客運大樓2
C%G XoowKRW4500(票價) + KRW23000(稅) + KRW31500(20kg行李) + KRW5000(手續費*) = KRW64000 / HKD428

&{0o LT%gj|/e;Q*如果淨買單程外地回香港係要收手續費既, 所以如果大家來回同一個地方, 最好就唔好分開去程回程買機票啦z&sV R\/d
當然...趕時間搶平機票既時候又唔同講法, 買左先算嘛, 機票差價補得番手續費
I/O ai^5JMix ChatZ hl}z}nF:j
不過等等, 咁濟州去釜山嗰程呢?Mix ChatZ u-Ey}0Q-qr
我好好彩咁10月有一日突然記起要買內陸機票, 跟住去search下之前去首爾搭過既Jeju Air, 居然見到佢咁岩做緊promotion, 於是就買左haha
+t-yLI*uv6a1D@Mix ChatZ
x%dR1e @:dMix ChatZ 2016年3月6日     7C502     08:45-09:45
|X,UC {e濟州國際機場 到 金海國際機場4a,w9aR{J9q
KRW16500(票價, 包15kg行李) + KRW5100(稅) = KRW21600 / HKD150

8[;w7OH_G6g
:E        r _1}8hmixchatz.commixchatz.com:sp5z*O,kV x.a
Daum Maps介紹
v eOXj5]Mix ChatZ Mix ChatZ \ epn(k:Qz
行程介紹之前, 我都想同大家分享下我今敞旅程最好既助手 - Daum MapsMix ChatZ .r
C2b
`0D'{8r;j#G

去過韓國旅遊既人plan行程既時候大多會聽過韓巢Konest
GC(H;MT(P?佢提供中文版既韓國地圖同公車資料, 方便唔識韓文既旅客可以到韓國輕鬆定位搵路
%[3@V6APe不過有傳聞話韓巢地圖喺濟州定位唔太準, 用總部喺濟州既Daum Maps會好啲, 濟州資料更新比其他地圖快
+g0^ w"yz\.RMix ChatZ 既然人地咁講, 為保險我就用Daum Maps啦Mix ChatZ v-c-oLIF

(V dC@|'RJMix ChatZ 可惜Daum Maps有個缺點, 就係無中文版
UfL3A1Q@riE4M不過睇完網上教學點用之後, 我覺得佢其實好適合去旅遊前會plan好行程既人 (即使唔識睇韓文)
X$?]/R9C ][By,^而我就係呢種會搵好想去咩地方, 同個地方既韓文名/地址既人haha8W']C8ITt{Y?
如果你同我一樣, 歡迎繼續睇落去, 睇下Daum Maps點樣喺當地幫到你輕鬆到達目的地 gy3@
z        Zvr'K;y

|F6X(~1@%ShZMix ChatZ 當你諗好哂想去既景點同餐廳之後 (至少要有佢地既韓文名, 有埋地址仲好)
8?3J.i:X1VMMix ChatZ Daum Maps網址: http://map.daum.net/
n5qe {
nJGmixchatz.com
如果只想搵佢個位置, 其實你只需要進入Daum Maps再search店名就可以啦 (同Google Maps用法一樣, 只係變左全韓文 ))BfJf9VT
但我想介紹俾大家既當然唔係咁簡單, 而係另一個用法 - 將地點加入我的最愛, 到時直接click就得 Mix ChatZ Wx3@C
z/^s%`7w

不過首先你要申請做會員, 點申請我就唔教啦, 大家可以上另一個網睇: http://kpopn.niusnews.com/=K38t0p84
An"KNGj不過要注意, Daum Maps後來加多左個驗證碼步驟, 要打韓文
v;xr
J ZG
x,p
對於唔識韓文既人, 手機下載Google Translate個app, 佢既圖片翻譯做韓文功能會係你既好幫手
Ju&x'Y Q6t^7M"加入我的最愛"同"Google Translate App圖片翻譯"既詳細介紹可以睇呢度:
"O6A ^3H6J,}"M'xhttp://elfinsostar.pixnet.net/blog/post/58649872
        P2ZDCc
eP-c2[

#h%_)?4|9[Q當你將所以景點都擺哂入我的最愛之後, 下一步就係用手機下載Daum Maps個app }] {}R|/jm
跟住就可以咩都唔駛做, 等到當地之後慢慢輕鬆搵路搵車啦
fg.b3xJKG,Owmixchatz.comDaum Maps個app點用其實上面提及既網站都有簡單介紹, 不過我都唔可以咁懶既, 用幾張圖片示範一下俾大家睇啦oo'~4i S

HNr@@!K當我第一日想知道點由hostel去第一個景點 - 信不信由你博物館
5\Zc%TAK打開個app, 依圖所示click右上角再click星星目錄 (未登入會叫你登入)^&~$]|3g4T,d!W/Z
CWR5Jhqu7]s
y)b^1i#[z ]O
跟住選中間"我的最愛", 會出現如下圖所示我儲存左改埋名既一堆景點Mix ChatZ z_y'c+]

ualS
\5mgAmixchatz.com
0zE4{.mF.tD
選左信不信由你博物館之後, 會去到地圖, click箭咀, 代表想搵點去呢度:oCN(NQ
&pR2fpy

8CP_ m o F8T5Cd跟住click一下上面個框, 選由邊度出發去信不信由你博物館
kL(L&pk(f+DMix ChatZ
+a(j-Mkvo:xG
`1E5u?
KO
又係選中間"我的最愛"5^
t4Z?"X J0y#O

9iF1q2Dw
,U7~7Su,i,EE
j
我由hostel出發, 當然就係選hostel個名啦tX}(U@w

*[(L-r3pd1M[:J
RK p.r!@$emixchatz.com跟住只要click一下巴士既圖示
!nxp8{!xT'bI
Z6QMH

#]*J$}5qbc1|
所有可以搭既巴士路線就會出哂黎, 以110號巴士做例子
,U2C{(@7x%X/O5^3SMix ChatZ d;VV+E|-fr ?
7b$]$e.F9Y4Mb*r
click入去就會出現詳細資料, 包括會經過既站名, 搭幾耐, 幾多個站, 邊度落車等
5Lzp1s!r:Y](好重要!!! 濟州既巴士就算有行車顯示屏, 有時都只會得個站既韓文名, 我都係靠睇住個app先知自己仲有幾多個站先落車 )
z"eRe"~想睇地圖既話, 只要click右下角既地圖圖示就得
`/h%SC!\/z;i

M#j%YGx
_H"~%aA0BG2T#}#pk
可以click一下左上角既定位, 咁就可以一邊行車一邊睇自己去到條路線既邊個位 9DH        @8g#x F8gg6n8DpK zo
用法大致上係咁啦, 對於唔識韓文既我, 當時需要用到既功能都只係咁多, 唔敢亂按haha 其他就靠你地自己發掘啦mixchatz.com8Ixxi0Y2P,_
r$V;qA1cY!UF

d6V3P;Kwv-X

{o&x
R-B;LP

最後, 下頁正式開始行程介紹, 未睇詳細介紹之前不妨入下以下網址, 以Google Maps睇下我住過同去過玩既景點啦
)y{hWRy
~Ymixchatz.com
https://www.google.com/maps/d/em ... vlRMb57DGIoL5e2Qv1g

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]