最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] Mixchatz 大改革完成
行前準備$TKK1Z0tM1i

+i [hMa-l]7x.B\mixchatz.com一切要由2015年9月講起...mixchatz.coml@/XST {@
無錯! 我係半年前就買左今年3月去濟州釜山既機票哈哈/}s%FqMa3o
無辦法啦, 多數平機票都要遲啲出發既日子先有 f'E1` tAZ2rVb
i:Y!g/f;Y8\f6B
無記錯既話, 嗰時HKE做緊320蚊單程機票優惠,4u.XR
S!\a%o"{|
@%[$y

呢個價錢比起之前既1蚊, 8蚊機票當然無咁吸引,
@;s[Ao?不過同平時去濟州既價錢比, 呢個算OK啦
/N6tx*s*T;Uv+Z都因為佢唔算好平, 所以先比我買到, 唔係一早唔夠快比人搶哂 ADs3q%uM!Ay:W

't;{-Z ?+nMix ChatZ 但係呢, 我就發現得3月3號濟州出發先有呢個價錢, 回程無哂平飛 Mix ChatZ 8W        gi$_o+PnT
咁點算呢...叮! 釜山3月8回程好似有平, 我又未去過釜山, 一於濟州去釜山回, 試埋搭內陸機哈哈2p.B+u:]"M!JDp

4?#hytkB1T結果, 我就喺3月獨自踏上呢個韓國闖蕩之旅 (用得戴口罩emoji...因為我真係病住去 )
.VBc9hm2H7D
J"r l+I#Gj8I4g2016年3月3日     UO676     02:30-06:35
'v\;tQN+GA%J.]L香港國際機場客運大樓2 到 濟州國際機場E5G.YT{K
VV&A

HKD320(票價, 唔包行李) + HKD208(稅) = HKD528
!gwkVL4BH)}        qU|Mix ChatZ H-R @6EZ1aV
2016年3月8日     UO674     14:25-17:20mixchatz.com{5@+z| n*L O_
金海國際機場 到 香港國際機場客運大樓2XJA5_
pd:G&e

KRW4500(票價) + KRW23000(稅) + KRW31500(20kg行李) + KRW5000(手續費*) = KRW64000 / HKD428
!Aa4i&U~
*如果淨買單程外地回香港係要收手續費既, 所以如果大家來回同一個地方, 最好就唔好分開去程回程買機票啦
O4[)@6b^W0R當然...趕時間搶平機票既時候又唔同講法, 買左先算嘛, 機票差價補得番手續費
D&kQ5gf0^Y.bm
&n$L+j#v4x!Wl不過等等, 咁濟州去釜山嗰程呢?*QI4n
I
xDp9K

我好好彩咁10月有一日突然記起要買內陸機票, 跟住去search下之前去首爾搭過既Jeju Air, 居然見到佢咁岩做緊promotion, 於是就買左haha
2ql#Z,Kf
;~o ]$r$kUmixchatz.com2016年3月6日     7C502     08:45-09:45Mix ChatZ r(^6Ms&O        r2g&f7Z~.@
濟州國際機場 到 金海國際機場
/@u$M?&fG4KZ8z3G-GKRW16500(票價, 包15kg行李) + KRW5100(稅) = KRW21600 / HKD150

@:[D5e(^'j6X6[r
+?
}&Ne0f:` v[!X
;jI.p Vu1r p
Daum Maps介紹
4p1P RU-i|Lk
%CJ3jw9Dn行程介紹之前, 我都想同大家分享下我今敞旅程最好既助手 - Daum MapsWUkL;F JU
去過韓國旅遊既人plan行程既時候大多會聽過韓巢Konest
4b)nE)H&e)Y'w佢提供中文版既韓國地圖同公車資料, 方便唔識韓文既旅客可以到韓國輕鬆定位搵路JP [Tu3F2S8n
不過有傳聞話韓巢地圖喺濟州定位唔太準, 用總部喺濟州既Daum Maps會好啲, 濟州資料更新比其他地圖快 X7?7TG0q
KI2`x

既然人地咁講, 為保險我就用Daum Maps啦3\6^L Hi*Kr\"|

Lu!U
j
t'CRh
可惜Daum Maps有個缺點, 就係無中文版Mix ChatZ dei$gM8g&R CKR
不過睇完網上教學點用之後, 我覺得佢其實好適合去旅遊前會plan好行程既人 (即使唔識睇韓文)
%bpB4kW5V}M+Z8{%z而我就係呢種會搵好想去咩地方, 同個地方既韓文名/地址既人haha
L7^-XW{-|&yTmixchatz.com如果你同我一樣, 歡迎繼續睇落去, 睇下Daum Maps點樣喺當地幫到你輕鬆到達目的地 mixchatz.com&X/rR!Y`9Z
'O zu%^1Q
當你諗好哂想去既景點同餐廳之後 (至少要有佢地既韓文名, 有埋地址仲好)
P/P!Q*q        J CDaum Maps網址: http://map.daum.net//bMA SJN&K8N j
如果只想搵佢個位置, 其實你只需要進入Daum Maps再search店名就可以啦 (同Google Maps用法一樣, 只係變左全韓文 )
2V3V#VJ%Amixchatz.com但我想介紹俾大家既當然唔係咁簡單, 而係另一個用法 - 將地點加入我的最愛, 到時直接click就得
;^/bm5e'T#^|Mix ChatZ 不過首先你要申請做會員, 點申請我就唔教啦, 大家可以上另一個網睇: http://kpopn.niusnews.com/=K38t0p84Mix ChatZ D:l.`c]v/p*`4J
不過要注意, Daum Maps後來加多左個驗證碼步驟, 要打韓文
f?
L,F/a8c
對於唔識韓文既人, 手機下載Google Translate個app, 佢既圖片翻譯做韓文功能會係你既好幫手
SFa-[Iss?/kMix ChatZ "加入我的最愛"同"Google Translate App圖片翻譯"既詳細介紹可以睇呢度:!U*b;~/M.\"| ^ ey
http://elfinsostar.pixnet.net/blog/post/58649872
3w'gCDGk}#W3oo.O
C

當你將所以景點都擺哂入我的最愛之後, 下一步就係用手機下載Daum Maps個app
F"ZhO U p_0NMix ChatZ 跟住就可以咩都唔駛做, 等到當地之後慢慢輕鬆搵路搵車啦S6f
R/J|

Daum Maps個app點用其實上面提及既網站都有簡單介紹, 不過我都唔可以咁懶既, 用幾張圖片示範一下俾大家睇啦
sg2|v7|nhX&amixchatz.com
vyM2d}2i"J7Tmixchatz.com當我第一日想知道點由hostel去第一個景點 - 信不信由你博物館tHPA2`-B
打開個app, 依圖所示click右上角再click星星目錄 (未登入會叫你登入)
%WKN!Wh
|E_7u'xFF'ua9{
e

)^&v        G/XT/X6l)T跟住選中間"我的最愛", 會出現如下圖所示我儲存左改埋名既一堆景點
#_6k xuK8A"?:p:El
c
2L#sC
r
g$Qgu$i(R

Jk;N1y&}s
選左信不信由你博物館之後, 會去到地圖, click箭咀, 代表想搵點去呢度
/_'}4ol"N:~DE _)L1Eg"?2k xX

W*l-D$r0wKY$oT-W跟住click一下上面個框, 選由邊度出發去信不信由你博物館
[ L']"|c#m!v'Pr%Z1RkD
.I7A
gB1}MO

又係選中間"我的最愛"W)R[j(pBV7U%k
2s!Q"Xq|

8X?x }5R geMix ChatZ 我由hostel出發, 當然就係選hostel個名啦
4?4ty|fl8~mixchatz.com
-~:b+a6oI2hzp:V9lMix ChatZ

z.d)S#n:g$|c)HMix ChatZ
跟住只要click一下巴士既圖示
7^A0f?whMix ChatZ
V+OrtT9i'k        \4DQI-_0rFI-J-Z1?YZ
所有可以搭既巴士路線就會出哂黎, 以110號巴士做例子G$Yq;]*} pz
mixchatz.comvdp
B v$r

;W+i$KJ x'D)P7u
click入去就會出現詳細資料, 包括會經過既站名, 搭幾耐, 幾多個站, 邊度落車等9i8d8^k"K,K
(好重要!!! 濟州既巴士就算有行車顯示屏, 有時都只會得個站既韓文名, 我都係靠睇住個app先知自己仲有幾多個站先落車 )
3S(yJ
]A)rYMix ChatZ
想睇地圖既話, 只要click右下角既地圖圖示就得l kcU)P*UC9dH}
)^0Y{WTs&G;G
Mix ChatZ P@s;E:H%] Z
可以click一下左上角既定位, 咁就可以一邊行車一邊睇自己去到條路線既邊個位
.w^t{        ~S2H用法大致上係咁啦, 對於唔識韓文既我, 當時需要用到既功能都只係咁多, 唔敢亂按haha 其他就靠你地自己發掘啦
7i9Y/G!F;{A
^vI g
kv;e

}]wX8TVJ7` p
mK0R!LE)t

最後, 下頁正式開始行程介紹, 未睇詳細介紹之前不妨入下以下網址, 以Google Maps睇下我住過同去過玩既景點啦 mixchatz.com9{Q.w uR
[v)P        ]\

https://www.google.com/maps/d/em ... vlRMb57DGIoL5e2Qv1g

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]