最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

第四日 6 MAR 2016 (SUN)
2i(pr%rz L-[Mix ChatZ
8|2HOzVIR原計劃:Mix ChatZ f$Ya J;T#h]
9dNb*~K
Ch/ZC

Mix ChatZ THc vW'{;f3Y*^
落實行程:eDB%vg1in X
8:45 Jeji -> 9:45 Busan -> Calli Hostel -> 范泰昔手工炸醬麵 -> 海雲台海灘
'd^{1h:Cclda-> 鱈魚湯 정든대구탕 -> 廣安里海灘 -> BIFF廣場 -> 南浦洞地下街
7^gH&C&kY

@3w R/Fh aDmixchatz.com一大早搭500號巴士去機場搭內陸機去釜山 mixchatz.comg(g0CT,a
Qn1C

第一次搭內陸機, 其實同普通國際線一樣, 只係check行李既程序無咁嚴mixchatz.com SV        }2u3C4IV4U
我嗰時以為都係有液體唔得, 所以過關前臨時拎起水樽想飲哂啲水, 點知飲飲下個職員示意我唔駛 mixchatz.comy/h"w&c#eK        k

uO;Kb6}4r%z`d^Mix ChatZ
%u]2T IvvMW|Mtmixchatz.com
$i$LU9m(q4cF:smixchatz.com
CK0xl8q2S4mmixchatz.comFQ:~u?wU
終於到達釜山![SuG;b%c%`
由機場搭釜山金海輕電鐵到沙上站轉2號線到西面站, 搭左大約1個鐘5IIFM5en
e#Y%r8R

出路面行幾分鐘就到Calli Hostel啦, 都係有獨立浴室既單人房 mixchatz.comY#G$nz&E%E ~
釜山呢間hostel係我呢個旅程最靚最乾淨既住宿, 都係最貴既haha
c)I5d8pK;c'K-MAv
gM0{0Ay IHMix ChatZ
"n6XL)O*D
]#@;_vUMix ChatZ

*M6n?        \*c UX&bw
M.Ll#k1m6i
`U4bD

r\(CJ7W|
`Rw|([ IMix ChatZ u{?*u{j
未食早餐既我已經打算食朋友介紹既范泰昔手工炸醬麵Mix ChatZ 0_"u@6v$lN
但點知去到太早, 佢要11點半先開門, 要等多半個鐘
oB4}(CZ.yI%Z;@mixchatz.com唯有周圍行下, 不過又無咩行, 所以最後入左附近呢間coffee shop買杯熱朱古力飲下hea下先
3P~9[Tq-U)Q
;N$u
H:eS;Lk'Td*B

g        ]#y V|%Gp$E?
f"f-`,| W夠鐘啦, 開餐!uf7B2R4Z(B"L)a
佢既炸醬係甜甜地加少少鹹既, 同之前我香港食既淨鹹鹹地好似加左花生醬既炸醬唔同 (我唔太鍾意花生醬)j2q        ~JL6{7P
而且因為麵條係即打既, 所以好彈牙
0v R1Ljh/N3y9vj nL值得一讚係佢既配菜酸蘿蔔都好好味, 聽講係可以添的
4Wrx#RA fMix ChatZ 雖然我已經飲左成杯熱朱古力飲到飽飽地, 但我都食得哂成碗麵, 證明真係好食啦haha
!ayOd0Dv5W;v不過食到後期無哂麵條得番啲醬既時候, 淨係食啲醬就會覺得鹹 Mix ChatZ 9N Pkyk9`!Gd5u
3YnV"G#sObZ

/U&Z"@        B8tS4pOMix ChatZ I        z,|7h{:m
食完就出發去景點啦!
l"p*D!T|7P*b本身計劃左今日去海灘, 但見個天陰陰地有啲想打消呢個念頭6fSXV)A;GYI{0ZJu
不過今日唔去另一日都無時間, 唯有照去, 好彩最後無落足全日雨, 而且都唔大5V!sY$T O;n

5Lcl*^ ?/G:X;V
6`
c0GKhL

#oJ,~*p
OyT
釜山既鐵路網絡比濟州發達, 好多地方搭鐵路就可以輕鬆到
1{5s&X?7J:B6lE2e搭去海雲台站, 3號出口行十幾分鐘就到海雲台海灘, 雖然無咩雨, 但個天始終係陰陰地
$c1S"a+`v_相信如果有藍天白雲拱照, 個海灘會靚好多
!]n1S M*go#lc因為落過雨, 啲沙濕濕地, 所以我都無行落去, 只係外圍行一圈望下小朋友同海鷗(定白鴿?)玩, 吹下風就算了haha
&Z4`^
O.\D
]mixchatz.com

oA        A@?9Gmixchatz.comF8b'{qW*\a;gaD!AU7r

5~-j[sf(|*Nm4V
"SLR7G8XS4Z&w
^q"l*Z7[ W
%f*b?#i-E6C,YI+~mixchatz.com
&B7W&o e2m\'iB+Jb/y)VoE*r'f
X

z8~ ? A]?
H(X'r%dmixchatz.com
離開海雲台海灘之後去左附近既海雲台市場兜一圈, 睇下有無岩一人食既烤盲鰻店
!A,k'C^$dW?|因為海雲台市場出名食盲鰻呢樣韓國特色美食
4d#~;d2fe1uW|#]+K7q不過兜左一圈都無咩心水, 最後決定盲鰻聽日去札嘎其市場先食*xZQ8~(Q"mr"]
Mix ChatZ -fE%iv t0s6l%m3P&{c
!O8Jq1?)o|(Uh9i
*Cvj\:A+r$g7{3bv
今日食另一樣特色美食 - 鱈魚湯, 去左海雲台海灘附近既정든대구탕食
ti`jaQ*J4G2dMix ChatZ 嘩! 終於飲到一碗唔辣既湯啦! 今次成功將湯內既料食哂兼飲哂成碗湯一滴不留
4mgX?2c^Z8V2Xmixchatz.com平時屋企整鱈魚只會用豉油蒸, 都未試過滾湯, 今次都係幾好既體驗
3Tf3A/gy;fI8S雖然湯內既鱈魚肉唔算好滑, 不過湯真係好清甜
uHH_s*on%xk!kp6x,d
['HXTf5b)s0N+Mt
M0y+Z]4g@q:g7T_
*VG"F3N9l pIA

|RH-PX食完午餐出發去第二個海灘 - 廣安里海灘, 都係搭鐵路去廣安站, 3號出口出行10分鐘左右就到
|A${mf個天仍然陰陰地, 呢個海灘沿岸多左啲草傘, 除此之外個海景同海雲台海灘都幾似i#N|(w5Q*Z _j
不過呢個海灘其實仲有個特色, 就係海上既廣安大橋
8m"E5p-fL7x夜晚既時候廣安大橋會亮燈, 照亮個海, 睇過人地既相影得好靚vs_6CE$b
X.ip^

所以我選左接近夜晚黎, 希望親眼望下發亮既佢5MU5wrcnF o

%j:F6Bv$WR9o@O沿岸慢慢由左行到右行左個零鐘...點解個天仲未黑, 條橋既燈仲未亮既
/~J |%`:X仲有, 條橋呢...俾霧遮住左
-Tm4TH+Y7W\.b&u$e!b本身想搵間咖啡店坐住等, 但因為食左咳藥好似唔岩飲咖啡, 放棄左
*\8?(p_I;C
h
跟住又諗, 咁大霧唔知天黑之後啲霧會唔會散呢?
R1\Y/unM
qzMix ChatZ
最後決定奉上我既寶貴時間, 今晚都係放棄唔睇, 聽晚先再黎 XvO \vo ]9G0b{.X

9Ez"V0Njo^N!?
5UI]YjH9G%I:N#X?mixchatz.comMix ChatZ +K%K"G|*r4|%xt
Mix ChatZ t1d$i%b9C\z
"E!k W XI#]~9s.M

%o4a;sP9y"o3Xmixchatz.com4G;A5D9`A$Z rc

MB`G[;Z        I/sft&qmixchatz.comLC
m#Co

出番市區既時候咁岩朋友想我幫手唱定韓幣, 所以我就決定將聽晚既行程轉今晚, 去南浦站既BIFF廣場同南浦洞地下街行下
1B?0Y3Q`$R ~ V)H一去到俾個景觀震撼到, 好多食物攤檔呀, 仲有一排排既占卜店 -R
xO9n'y

雖然好香, 不過我唔識韓文, 怕入去呢啲小店唔識叫野食, 無膽既結果就係試唔到咁有風味既食店啦
qQ
V7u#]
_
xMix ChatZ

r)q'fG9|)gmixchatz.com之後我決定去搵一間網人有人介紹叫FLASKicecream既甜品店, 可以用針筒將啲醬唧入雪糕, 幾得意mixchatz.com!V}fk2A+e5k
F$Y

點知搵極都無, 原來一早執左...早知黎之前搵多啲資料啦 mixchatz.com3@`s3y;\nZQ8d
$Wsq]Y

cJE/fAXDb?:SaMix ChatZ
&E
TYf+u-Imixchatz.com

hu[k0|&@O S(wMemixchatz.com
+F,f4q"m{/]
+f-i#t0yg_%A
CJ\X,GA(C
O y&MMix ChatZ
因為仲未諗到晚餐食咩, 於是上網睇下附近有咩特色野食...搵到啦, 海膽海帶湯好似幾特別!;K[E2fC2\
A

點知, 去到濟州家南浦洞分店既時候已經9點左右啦, 而佢9點關門, 食唔到
,b1c O K(D/j'r*r G喺街邊再行下見到有賣血腸既, 諗起今次旅程未食過血腸 (我之前首爾食過都幾岩我口味), 就決定買番酒店食
gx\x1K]今次醒目指俾佢睇唔要其他內臟只要豬心同血腸, 點知...
!\
kUv        m
豬心都係得幾舊, 而血腸唔知係咪因為佢見我其他野都唔要, 所以斬多幾條俾我 1a5v~0q/{
我黎唔切反應個碗已經擺滿一咋血腸, 嗰刻其實都估到自己唔會食得哂, 但我又衰無膽, 無叫佢拎走
0q^{|"x[Rdk
q7c7X        w9o{
(j.i0q.a4JG
D7_:_

I/~] P9lMix ChatZ 番到酒店望住啲血腸, 試下個醬汁先...都係辣既, 唔岩我點
&LD@$J;g,smixchatz.com喺無醬汁既情況下食呀食...結果都係食唔哂, 我諗食得一半, 好浪費呀
sR${tB
SI4Z6i&l)Y!S?Mix ChatZ

引用:
[住宿] Calli Hostel (캘리호스텔)
V m-kWdK5\
]/MmMix ChatZ
地址: 진구 부전동 265-23 (부산)g'T8s,L
V
i[ g6LDF,d

mixchatz.com)G6y6DEW;tt
[早餐] 范泰昔手工炸醬麵 (범태옛날손짜장)Mix ChatZ e[        Ki~y
地址: 부산광역시 부산진구 가야대로784번길 15#V#o8L.t        wz,g
營業時間: 11:30-22:00
,Gy&bK+P"V!F4gMix ChatZ ;I5pXzOWu
海雲台海灘 (해운대해수욕장)
        W@z2ySpMn地址: 부산광역시 해운대구 해운대해변로 264 (우동)Mix ChatZ  ?^u }}os5@rl
網址: http://sunnfun.haeundae.go.kr
H\        xh(M'N
NWI E
8yCG+}H^ F
[午餐] 鱈魚湯 정든대구탕f*R:w2k6m~g
地址: 해운대구 해운대해변로 291mixchatz.comQ^4`:H8aMWr9x
營業時間: 07:00-22:00 (冬天至21:00)
7[?-w s1`$]M%A5cu+t!cl/C`Fj,F5UF
廣安里海灘 (광안리해수욕장)'rC-`+`,x'c)I$?
地址: 부산광역시 수영구 광안해변로 219 (광안동)
7lo%E+A"| o] z/C網址: http://gwangalli.suyeong.krmixchatz.com `)S%q
O5IMrL(sD

mixchatz.com+TBQ6TQ5k
[晚餐] BIFF廣場 (BIFF광장)
1K1F1i$l_s!i Y地址: 부산 중구 비프광장로
\2}[Z1kMix ChatZ
n%~ K2o%T,E*}南浦洞地下街 (남포동 지하도상가)mixchatz.com^t
t!x.]$RX!o

地址: 부산광역시 중구 구덕로 지하 44 (남포동5가)Mix ChatZ         RzzG]Q*D
營業時間: 10:00-22:00 (每月第二週星期二休息)
p*Gl3DTn}&Gi3Z?
"V!p0I6R        f4]:Pw?G7]f[太遲到關左門] 濟州家 (제주가) 南浦洞分店
l:SK1W_"s I        L地址: 부산중구광복로85번길80o:?,K)Ap-c
營業時間: 07:00-21:00
mixchatz.comTD#W7e&_8z_

p"b3s|Z\n!G@ Xmixchatz.com資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]