最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 本站名字為「MixChatZ」
第四日 6 MAR 2016 (SUN)4c%RRl_o NS1~+p
:y%E5H4L
b9FX8VRX

原計劃:
\GeHH7G.L?
1m)|
ON}2Pug b$?mixchatz.com
        T3J_gf-C_4I
落實行程:[$SK%{#p C/w
8:45 Jeji -> 9:45 Busan -> Calli Hostel -> 范泰昔手工炸醬麵 -> 海雲台海灘
8['}LSu.e8zW-> 鱈魚湯 정든대구탕 -> 廣安里海灘 -> BIFF廣場 -> 南浦洞地下街

7pJ9x+L9PZ^H|mixchatz.com
bD)a1Oy.]:E一大早搭500號巴士去機場搭內陸機去釜山
sk(e4h/g6l4J w#P第一次搭內陸機, 其實同普通國際線一樣, 只係check行李既程序無咁嚴*[S)Nor"E
我嗰時以為都係有液體唔得, 所以過關前臨時拎起水樽想飲哂啲水, 點知飲飲下個職員示意我唔駛 !r)y5KE!D1vF'S

3k*d9Y$e.vmixchatz.com
hG/K)nsu ?mixchatz.comDw.nJZq
Mix ChatZ         Kv?X'Ah        ~+Wnf`
Mix ChatZ %i.e
m+Y
n

終於到達釜山!!i&WUwB%U,|n
由機場搭釜山金海輕電鐵到沙上站轉2號線到西面站, 搭左大約1個鐘*iDE!m6^$|
出路面行幾分鐘就到Calli Hostel啦, 都係有獨立浴室既單人房 mixchatz.com4}CU6g4Z(r8S;_c
釜山呢間hostel係我呢個旅程最靚最乾淨既住宿, 都係最貴既haha
&W'u x)Gk \5f'Z-MMix ChatZ }B
~1t4lC

;B-FcPz)B        F*FMix ChatZ /DE\ O,f4y

5|I A2{6j+yp4JQMix ChatZ pT"g0f
D7FD

7ie6_3{ N*x c4H)x
nl6@

[2[X^$I s+n!J
未食早餐既我已經打算食朋友介紹既范泰昔手工炸醬麵
ZV-_"p5ic但點知去到太早, 佢要11點半先開門, 要等多半個鐘 jp-J.c5|`%S$o'^
唯有周圍行下, 不過又無咩行, 所以最後入左附近呢間coffee shop買杯熱朱古力飲下hea下先
@8i`U;BpV}1yXA
F w S1aB3b atimixchatz.com
w4g ]e$`o7wD/[Ta

SCRp@-jG-D:M$[m:Z
夠鐘啦, 開餐!FP z^Z;@
佢既炸醬係甜甜地加少少鹹既, 同之前我香港食既淨鹹鹹地好似加左花生醬既炸醬唔同 (我唔太鍾意花生醬)^}nf#h4|N_N
而且因為麵條係即打既, 所以好彈牙 dD)q2sc P:y V
值得一讚係佢既配菜酸蘿蔔都好好味, 聽講係可以添的C5p b(c,u"E2~2L6h
雖然我已經飲左成杯熱朱古力飲到飽飽地, 但我都食得哂成碗麵, 證明真係好食啦hahaLE)y6h;h~7N:_
不過食到後期無哂麵條得番啲醬既時候, 淨係食啲醬就會覺得鹹
iq&h{-dS-MMix ChatZ mixchatz.comVk_sb:t
{1EUM+`5Eu

3zY5Lu"u \sMix ChatZ 食完就出發去景點啦!
v        g+CE2xw本身計劃左今日去海灘, 但見個天陰陰地有啲想打消呢個念頭
![
b KyH`
不過今日唔去另一日都無時間, 唯有照去, 好彩最後無落足全日雨, 而且都唔大JmI~4D"b s/^^]
.xhU#e V$ke8EC"N

T
F
xZ ` A;o

;@4Y9f@ }"Y釜山既鐵路網絡比濟州發達, 好多地方搭鐵路就可以輕鬆到mixchatz.com_        T'jT3K
搭去海雲台站, 3號出口行十幾分鐘就到海雲台海灘, 雖然無咩雨, 但個天始終係陰陰地b;aED Kn|
相信如果有藍天白雲拱照, 個海灘會靚好多7K$qp8K7~ B
因為落過雨, 啲沙濕濕地, 所以我都無行落去, 只係外圍行一圈望下小朋友同海鷗(定白鴿?)玩, 吹下風就算了hahamixchatz.com_g(@ or;@ z
[/D(P)|1EZ
J

mixchatz.com5Qi*f.EK5n;_0?\[3n

U7g Y z9C:y
?Mix ChatZ

]        PI-nT*\
AV,g
CH7s%p\Mix ChatZ

T scL,[M\mixchatz.com
M$JSa\.i l0M)q*m@J2q5t
mixchatz.com| e,\
JXVmH

離開海雲台海灘之後去左附近既海雲台市場兜一圈, 睇下有無岩一人食既烤盲鰻店wM1]9j#c
因為海雲台市場出名食盲鰻呢樣韓國特色美食Mix ChatZ  H7p7g?-N5zR@Ebq
不過兜左一圈都無咩心水, 最後決定盲鰻聽日去札嘎其市場先食mixchatz.com2M0H6{1b*BE+c

,E,\
EM1I
rS%Q
:W:X]
b`X

$]Y8tkK7`"v.R
今日食另一樣特色美食 - 鱈魚湯, 去左海雲台海灘附近既정든대구탕食
%k:~M6A,HAA
@,A |7W
嘩! 終於飲到一碗唔辣既湯啦! 今次成功將湯內既料食哂兼飲哂成碗湯一滴不留 U9V(l        i(TTWj6x(hbn
平時屋企整鱈魚只會用豉油蒸, 都未試過滾湯, 今次都係幾好既體驗
lP&Q\%S)vmixchatz.com雖然湯內既鱈魚肉唔算好滑, 不過湯真係好清甜 #u!b#I|P-Qh
~

W(u%C!a,n
IM

)L~4j/HgnMix ChatZ
1`_Q2r2jH#G
"Fez6h'v-d
WwjB_?C食完午餐出發去第二個海灘 - 廣安里海灘, 都係搭鐵路去廣安站, 3號出口出行10分鐘左右就到
dM3N}8^;c_a;DK個天仍然陰陰地, 呢個海灘沿岸多左啲草傘, 除此之外個海景同海雲台海灘都幾似B B4`7bk+z
不過呢個海灘其實仲有個特色, 就係海上既廣安大橋C6ph+l;g0N`2L+fm
夜晚既時候廣安大橋會亮燈, 照亮個海, 睇過人地既相影得好靚
l^,q/i7}\所以我選左接近夜晚黎, 希望親眼望下發亮既佢mixchatz.com!k1S];{(r4A4ju3f

6p"l_VpO&f!|Hmixchatz.com沿岸慢慢由左行到右行左個零鐘...點解個天仲未黑, 條橋既燈仲未亮既Ns7K!Jt}-Np
仲有, 條橋呢...俾霧遮住左
XA,I#Bh@2Imixchatz.com本身想搵間咖啡店坐住等, 但因為食左咳藥好似唔岩飲咖啡, 放棄左Mix ChatZ -S/V"](@7PGdw5V"b
跟住又諗, 咁大霧唔知天黑之後啲霧會唔會散呢?
nT\:P"Dg|vi0Tfgmixchatz.com最後決定奉上我既寶貴時間, 今晚都係放棄唔睇, 聽晚先再黎
k7RROq0S)? t}
;csb"L Z\ I`*u
"e%h;UF0VH+Q
qS%c*lj"\CO
y Zc3C Z;hrs2}&XGa"K _
+UY wT4B

5a P?t_
M a6Wf\(|

LItijMix ChatZ ,rs'Y\K4|
出番市區既時候咁岩朋友想我幫手唱定韓幣, 所以我就決定將聽晚既行程轉今晚, 去南浦站既BIFF廣場同南浦洞地下街行下mixchatz.comBI3@};uA%C}l
一去到俾個景觀震撼到, 好多食物攤檔呀, 仲有一排排既占卜店
Q:wSh
r3V FnMix ChatZ
雖然好香, 不過我唔識韓文, 怕入去呢啲小店唔識叫野食, 無膽既結果就係試唔到咁有風味既食店啦
'{|Z0KjK{2G7k iMix ChatZ
eM$q
GI&e/~0IX%Y0kr
之後我決定去搵一間網人有人介紹叫FLASKicecream既甜品店, 可以用針筒將啲醬唧入雪糕, 幾得意
Kx2\Rfj點知搵極都無, 原來一早執左...早知黎之前搵多啲資料啦
%Z
~:Ye$T4vwmixchatz.com
6o8y2L.h'KN4J*Z?

@O-R)o(GG&F'vW{n

f)e ET](U
w'c"K3R!L\p*v)dUU
G}-\:b a~al:n+nD
!JPB;v9A\
#@XW;ta'|4dp(Y~2d7Q因為仲未諗到晚餐食咩, 於是上網睇下附近有咩特色野食...搵到啦, 海膽海帶湯好似幾特別!Mix ChatZ #[%`8k*u@
點知, 去到濟州家南浦洞分店既時候已經9點左右啦, 而佢9點關門, 食唔到

f;K1ZvrM"sitMix ChatZ
喺街邊再行下見到有賣血腸既, 諗起今次旅程未食過血腸 (我之前首爾食過都幾岩我口味), 就決定買番酒店食n9hr
b)Hj.z/O.^r

今次醒目指俾佢睇唔要其他內臟只要豬心同血腸, 點知...
.w3WM*u(Kla|#tmixchatz.com豬心都係得幾舊, 而血腸唔知係咪因為佢見我其他野都唔要, 所以斬多幾條俾我
H8U]nh(h我黎唔切反應個碗已經擺滿一咋血腸, 嗰刻其實都估到自己唔會食得哂, 但我又衰無膽, 無叫佢拎走Mix ChatZ         ?dd2Z,h
mixchatz.com5gt9YHke:Yu

H(x5v6?&y6PAmixchatz.com9a:K*m        ]%AA(c1k8t
番到酒店望住啲血腸, 試下個醬汁先...都係辣既, 唔岩我點
E0D/BI/M        |:U喺無醬汁既情況下食呀食...結果都係食唔哂, 我諗食得一半, 好浪費呀 j ^8j,|9Z:G0MF!re

] P'D0mC*b

引用:
[住宿] Calli Hostel (캘리호스텔)
}+j7m {:e\)Y@地址: 진구 부전동 265-23 (부산)
E)l5k#QEMix ChatZ y)t*D6^e4Hw)u h
[早餐] 范泰昔手工炸醬麵 (범태옛날손짜장)5op MUbeg\k0y
地址: 부산광역시 부산진구 가야대로784번길 15
}&O        rE~xtU'fyzLx4E營業時間: 11:30-22:00
2fvQ l'ZZ~
e-Rh
O)~

p kT+AJ2i海雲台海灘 (해운대해수욕장)w'[@]R)|`,Mk
地址: 부산광역시 해운대구 해운대해변로 264 (우동)]n!o(u];d&`
I

網址: http://sunnfun.haeundae.go.kr
{i
d~\

3ixHq1se)^YMix ChatZ [午餐] 鱈魚湯 정든대구탕{
o2w)N"~

地址: 해운대구 해운대해변로 291
u8ziq/V;{4i營業時間: 07:00-22:00 (冬天至21:00)
iVn0i(G]
Hmixchatz.com

f \([?j3z|$l廣安里海灘 (광안리해수욕장)2J1P#C4y5\^vhB
地址: 부산광역시 수영구 광안해변로 219 (광안동)6sxf*jUg s
網址: http://gwangalli.suyeong.krMix ChatZ j6[%n%S]i7TT'|

+@"zq
@)zQh)]
[晚餐] BIFF廣場 (BIFF광장)zd A#S&k7r$U+i`Hy Q
地址: 부산 중구 비프광장로
x3Dj[&x_1Ymixchatz.com8Y}e,u~5x4Nz6aHe&p
南浦洞地下街 (남포동 지하도상가)do,o)C_#Y(Do6q
地址: 부산광역시 중구 구덕로 지하 44 (남포동5가)Mix ChatZ n~
X5x}:K:E:p

營業時間: 10:00-22:00 (每月第二週星期二休息) RjOu)f'oL pd|
$f0_^:PB8A.Vs
[太遲到關左門] 濟州家 (제주가) 南浦洞分店
m+Ae#I0F地址: 부산중구광복로85번길8
pt5?p(Xx Hz營業時間: 07:00-21:00
,i\
p(\8lkB

^8ozl} y `\A?
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]