最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 本站名字為「MixChatZ」
第三日 5 MAR 2016 (SAT)
Y1_:f"l7WK&Q|I\
S(S
)I q)V2jF$^f
原計劃:mixchatz.comF$L{
?9W2w-KQ

Mix ChatZ "I+W"b|YV
t8f3v7IJa0U
落實行程:.J&v
ElI)lS;y

金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場

8h.x-X|s:N$`[        cMix ChatZ %z{1d
sxj+M6P6d

因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次
/SwU!iD可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲haha
wk|qB?~
[9E9jx'P7\Mix ChatZ

0Y(x(Q%U
zXM&xMMix ChatZ

BIL%_7@
QOlMix ChatZ

SC Bru)FEu(SK
F/erWo(ajmixchatz.commixchatz.comh Y m@M
R+A*F
{ k+P4lR;R.M

t!W9v0@        w0|d%C;l4T7Y
同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚
t,|i~7e5c(}Mix ChatZ
X?K(y6i7U$eMix ChatZ
*T%Y)@hW a J*E8a,\.x)MD[,i_
mixchatz.com6^        u/^5J!Bj
R0O

HJ'c6dV,f(`l
好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯
`pZ-b| Z!v'K5~WMix ChatZ
/le;Zk`7q#^.k_#o}Mix ChatZ
&N2Vo3}OQ%dmixchatz.com(|-G t:u ebj YR8K+I"\
飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既
|EDW9swV%L雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食mixchatz.comX*mkSG~&j:H w
結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算

z4\0Qbi@m['} i{
湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
ogG?Fv)jA其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口)^i#r#V _X/^*vg
所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁haha
GHd{J&K*ps`t
dMeP:f3?"UFF

Mix ChatZ
\-ss3RXB7EQ?

2| yc Wd;h        M
食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩Zipline
!G7P3C:f:x7l y"b Re-p行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?Gt
s Xx2b\

但再搭搭下...開始落大雨
.S.W"e1]+E|8D+k{
n~Mix ChatZ
不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車
Z8rgO*M)P$JMix ChatZ S*i;n~%[*g&d8d+|
`4W
}2DPN H1hM4D

7x:e XBQ/f
等呀等, 點解等極都無巴士...p-v7OJ NeQr
後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館
#g        LU;GH%~!qmixchatz.com明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既
2x8g(B        S1a*PD後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊 Mix ChatZ K s lWgc8Z$})Z

,vO*{%mp[9w4Y5o.e@)z
\C8Av,Ehr/m{$@*~6H
6CO7R"@Kymixchatz.com
5{)[%r&orje`'bycmixchatz.comMix ChatZ i&dWX-IR
W)R"F

我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?)
I8Pr9T)Bz;Ll'K不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車haha
PJ+N        DS^6j6krA於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到,R^fYk*X5[ iC
其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨...
LGd3S MO]l*Mmixchatz.com不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續jCscK        e%[/R{
v~,A#Yi8OOR:o3x
rs/Y_$@8~$I
lMe&eb:vFyo#E
Xzr+tE8NZ
Mix ChatZ 6a)k9Y{8J        |+c
但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先 8o
o-cM0z%q3z        H8v6X

I0rx0Oi z8g+b%j
mixchatz.com!Dy8]oAV+P

Ne$Ib8]M        Y"D9f9Rd+Z
        ^'@$v)r        J$d
m

食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士
l/M&s6soG pT.nMix ChatZ 等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了
K&R_(?A't^

(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )z!_g6o#bVa;K3r
於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街u!Ht4nm&T5Nm)ES}'n
tH"D*PLF
喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別
3}C/x!J!J@^2Ld.M-o@n'~Q2x7c

Z3Dm9kqi
b

Q        HE,{`F7O4[,L+H&HZ@
mixchatz.com8}
cM\D*x,| P

)@ Gp[;i8P-x~ u3Omixchatz.comMix ChatZ *r[,Cq c_ q1rFP]
跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦haha7Fm.| K8d        L1h![*j

-M-^*Ib rMix ChatZ mixchatz.com p2@ R9P"AF+f
2\$v[I{
濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食
9A1sb8fK8z(@        Qmixchatz.com不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁lug]0a
今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸Mix ChatZ ?:JZT~6@ [
}ZG(p

至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道
^k9L,Wh sdMix ChatZ yO*rfPQ/T)`        H
mixchatz.comXLx1N!H1c2O7~
xX$Cbq
過埋呢晚, 濟州再見了mixchatz.com+M3kK;TW/V0h
P4[&~/s-kG q P

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)

W:kW
I@,v
地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)mixchatz.com#{$Y$cD
@eU

SZ1^SN%b[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)mixchatz.com| Bi"c*yJ@
地址: 제주시 용담2동 454-1vI7`2xC'^FZ7E0v,N
營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息)Mix ChatZ Y3v;s7iUF3f

:md8D$gf5g T濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)
fR7b uV?"B1Xmixchatz.com地址: 제주특별자치도제주시서광로 154oy9MMWv
^GC

r9f7t8S        I
[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)Mix ChatZ 1W.a1hR&Au(o;rx0\
地址: 조천읍 함덕리 957-3mixchatz.com%kpf6fA6C
營業時間: 11:00-22:00
Zg)v%nU%U網址: http://alaskainjeju.com
b EB0a
j9XB4a#c
mixchatz.comnp*J)I'Z0AC
[晚餐] 東門市場 (동문재래시장)Mix ChatZ 4A%ot
Nwlh

地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
1\1[8X6k$UF1l網址: http://dm.market.jeju.kr
ie's}t        Ajg }Mix ChatZ mixchatz.comd%L? i
xY7ZG

中央地下街 (제주중앙지하상가)
4x"aY
ed2_&r0t
地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동)3z+^Tg
aj\/p

營業時間: 10:00-22:00
o)d:?A2F-x1} X\tk+] QW
U

七星路商店街 (제주칠성로상점가)
j&msV-dIZ0T*O

地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)mixchatz.comDF0A?]T.{C%z

f\ll)a8v#m5w2T ?v{[因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)+q%z:Kh-Q^{,Q4s
地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 117
"hB(Xa s;f2w'_'k開放時間: 09:00-(17:30-19:00)
@5E~2u~FH
d
普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)
y#Ay3~5wMix ChatZ 高空滑索Zipline價錢: 28000won
+f3p,s/]2n
g1aj
人體動力車Segway價錢: 不詳
c!Rt0`K網址: http://www.daheeyeon.com
3YY/L_4G*wMix ChatZ 非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html

i,^a$l2zJ&tkMix ChatZ
ZI3L#V-c_X(G)W資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]