最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] Mixchatz 大改革完成
第三日 5 MAR 2016 (SAT)
{#d
X2WA]
mixchatz.com9U-SbQA(u)M'|
原計劃:Z]+Q&~Vv:d'H*\t

S] U.nL GT~
0?"JL@0T*G Q
Qe
落實行程:G y,W}
F

金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場
mixchatz.comCQdl7j'X
vAcl

Mix ChatZ V,P
H.@p
n&}|/t8kj/p

因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次mixchatz.com%R8e2T$Cb/R3Qd
可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲haha
n
x8`uHKn

e3Bd`2dT        O`!hmixchatz.comw0w
@X7]/[G!l/~'N

Mix ChatZ Li,v3m,J;t

EqfxNp9w
A|        d0E
0C*R
Wl$twCT a6H&C

Y[#rx&]Y.Rj"Gq/LPmixchatz.com0{BXJWd$m:dW1b#L
同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚 mixchatz.com9@O5M)Lq;Cg)ly

/Hc;o Ouz.gMix ChatZ 8n!DR        o9js8C

B9D&K6[(_ Dg1]*~1p#^"s9_

(j4wZ
n'o Ov:HMix ChatZ
好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯 G5@l#}8f        yzC(N$e^'M

A
l4o(AM$Hf

xzI:r:l,qhd,B'fmixchatz.com
t-PtA#dMix ChatZ 飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既
\%VT%F!y6s5Lmixchatz.com雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食Mix ChatZ s%PcRr*p        l;_F0w
結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算
f7el#Dy,RMix ChatZ 湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
|O
N|S#S6rMix ChatZ
其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口8C^ gpS v:?m
所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁haha
5dA5d'N'Nu0]Ev|.nom#`+c
mixchatz.com~1C        ~8u:gr3P

?QT0@#n;f/tb)m"L ~Pg食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩Zipline
/lQBZ+M8P行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?
f7WE6fa5C
Yc4r
但再搭搭下...開始落大雨 mixchatz.com8Nw#D1l,kzY
不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車y!Z9X-ITo&~1e

eqpex4CQ'C RhMix ChatZ Y.A*U#K Zy`#c;tZ
:Aq#t
bCZ$HL(\+c

等呀等, 點解等極都無巴士...
-G2[j)o6Q+l後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館
)i5t#{-X6^(Ix%JJ明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既 0\{`ah
後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊 X[FX'qd/Rm
vPp+EG

a~)Y6B__X|
w%_;B

/i#``
Yb        h5M?UMix ChatZ

#a u1zI B8hutQ&JF
我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?)G;z;z2UO M1D
不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車hahaG;T2BS.y
於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到-e8n        |!s [
其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨... 5V5Wz ~8vbx.j
X"z4|3C

不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續
\r'~?0m2r6{$t
%Io$|eXR%?Oi/`w$|Q\.L

di!K(@
y        Yv LJ
8\t(wA&z7X N1C:k:Q

^e2?7O._pMix ChatZ 但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先
s+u.j
L[dk7Q9W
UQ{}7O6i
S1c        a

mixchatz.com+rp'dnKk^7y:Kx
u)^e.[        NZ

@j I2n3no;{
|9?z%c0WJ&m*_mixchatz.com食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士
c3lbcwL S'`zs [等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了
^b;J&]a5h
S
(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )
        ke,G^'ps+vr於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街T'D5N M2a3|Un7j-M

.CxTm3lk4T4r"@Mix ChatZ 喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別8H        [Tt:d-K9BS!B'_C F
\+G(R;FVI

*?Z6`Ajv.Sq@4uK~
U;f\g

k2\` ef

`1N1I'R7RTle
+kn/Is8K%E
t0b

z4i b D"M%mN;_s
跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦haha#l\"cJ#l{wX
JSA0Y f&v"Gt/b]
'PR%A'\FQ

.T%t+P-PSO ^bmixchatz.com濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食
Xp6` du/Femixchatz.com不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁4Qn}:I)ho4K
今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸Mix ChatZ D4S&?'ls0R m
至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道
_w3sxC,E/{sI        @e \#vb8s
|Y5A

Yg'd%g$^
mixchatz.com!D'S"O2y-v0@)i
過埋呢晚, 濟州再見了
2g2l%C~:W%O        V)c5Op}#s
Nf m+|-}h/K|6w

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)
\1m*O'TY)I5t&R5`b地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)
@        U/jO[UVI IE'f
[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)mixchatz.com$z*BbEE-p&J |@:{7[&q
地址: 제주시 용담2동 454-1
0D%Q4QwU;fmixchatz.com營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息)
;I![${2C3O#KW*uSY
_E5A:eZNR濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)
8ufe;m&lC"vlmq8B地址: 제주특별자치도제주시서광로 154
l        C[.A f(t}ZGMix ChatZ %K        ~
U1|V

[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)l(^.by7N&\,g
地址: 조천읍 함덕리 957-3Q2r%V&aj,Q ?v\
營業時間: 11:00-22:00IN
U\4c

網址: http://alaskainjeju.com
.]g `\iI3zMix ChatZ
ehe9s'jmixchatz.com[晚餐] 東門市場 (동문재래시장)Mix ChatZ PH+sg(IB4z2_:D
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
5IA7fSf wRMix ChatZ 網址: http://dm.market.jeju.krsF;XKj-E rk @
mixchatz.com"Xl1CCG:j
中央地下街 (제주중앙지하상가)n.K.r3}4rr2A2Ab
地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동)
5]v$Jo'Q&emixchatz.com營業時間: 10:00-22:00W3O7e*],}%^3Yr'b k{

-Q [[/p$lW"DG七星路商店街 (제주칠성로상점가)mixchatz.com)j]wB4O p,J
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)
fDi ~O4h#E(~K![(f

Mix ChatZ T oc8}U eO&^+S
[因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)Mix ChatZ 1h:\)o|8]\'_        W5?M.a
地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 117
&zp2JEn        j1[B;y bMix ChatZ 開放時間: 09:00-(17:30-19:00)
Aq6ezS|M c[Mix ChatZ 普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)
^8Pm_QMix ChatZ 高空滑索Zipline價錢: 28000wonmixchatz.com
o        ou9@\0N]

人體動力車Segway價錢: 不詳
!]6[!AS}-b/Qg,c網址: http://www.daheeyeon.com
;o0x!Dj~
Bb1w
U
非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html

mq)uc iLrpp |gY#Yg`E
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]