最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 本網站內容介紹
第三日 5 MAR 2016 (SAT)Z*xNwGfN3R
S3w

9JEq:m6g]-fMix ChatZ 原計劃:
$JqNr
M(?)Zc

)| bF)W)u
_{Uh(zE

h\ht!^4Dq

落實行程:ej.tA!nQ#y4z
^

金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場
VV [:?+A*_#V\+m

"s;lW Nc/C因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次
vx2[h9o可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲hahaMix ChatZ QKy.OW2g9i
2w| _&R?9V"\xK3\
@8[#W
M1C@~)~Hl

mixchatz.com)_9~?e3i"Ji"Kg
'e J\SG#~B

dU5R)~Ru$Rmixchatz.comK9J5Y_ o'O#^ a_!i

?9O8Z _
g,y
n
Amixchatz.com
同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚
:k|N}o;b` Dmixchatz.com
LeQ
C)Omixchatz.com
*K*Y \W/^Q
mixchatz.comx
p$W Gd

x p(P,_!~\2OOgU
v K a4]
`!d1v\Mix ChatZ
好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯
p|9rs2N        F]
N| XuY a        Mw[1oIM
!_g([M5k9C3r/Q8G
飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既 "[#r9j2q^:n$N.Ib
雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食
I:s bXnBw
v
結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算
X2U
xp9X[,imixchatz.com
湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
Hdl-Q*~K1Z)YvI4WD其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口
0Lp"J'pm9Dt所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁haha
H`-s-Tt)jb5]mixchatz.comaE6N8mO$zSJk'l w
F0V)BWb
oLlV QAa

Mix ChatZ !v#C:S2Fr#U2{r
食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩Zipline)F`QY#\uhR6ng'S/z
行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?$x{O+O;H1NsF
但再搭搭下...開始落大雨
rXR3K,M)shUMix ChatZ 不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車
"l P:K%` C
kmixchatz.com

2jy!A9lw4kb @ a.v ^
Z^!{'y8Uw
UG,_#Nf

等呀等, 點解等極都無巴士...mixchatz.coms"Wi
g
W|

後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館#n b4~
S S7E+M

明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既 Mix ChatZ *r!ui%G5l!i%G
v4Hdi

後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊 ;hM.x(o"P
dC:O+F.r

,qC3M`r O%lbamixchatz.comi:TTD#v'u1w K.H
mixchatz.com*I\-R1GG#g

uEb$zwmixchatz.com我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?)
%rV:Zl A9Q8Z6q4D3Tmixchatz.com不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車haha(W$^ JI+l3m/M
於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到IpX~0es@f
其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨... mixchatz.com.T/N        {-P:]b%[(`C-Q
X

不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續
gU8oe;s
k%jJmixchatz.com
;E1bKd]*lJ9u

0W"scu/_|&F9imixchatz.comMix ChatZ B/Z-C;o1v0rB

O9kcp1Y%U
i

`'aPzo(l但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先
7M`FS)FOyq%_s
6Ihp-z6N7E
V
mixchatz.commRq6BY5l,T(Ih

Jg UM
wE;h

(o/c R/Z
bf+l7y

{gxW,OUsf食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士
,T;A)}j:{mixchatz.com等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了 )_-La!z?P4i
(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )
~5^0k,_At!R於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街mixchatz.com*Gi6v,U
LHGFo

qA)C-@SXMix ChatZ 喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別Mix ChatZ d t%w6K(E        b?B
2lmK4|(Ap
s2n|h

Mix ChatZ 6s,Bz,o_E o(k_
#wj$l0r g*m2[/X8?
QJ^5M(k        @        PV

coEa2k5wubi
#yB [/W3Wb
z

Ovb9R\ pMix ChatZ 跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦haha~M!H.sI!}$l
mixchatz.comZ8dv(qJ0f9{P q
)W&j(L6x5U6Rh
Mix ChatZ k0lxD.j.N
\2i

濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食

pi&~Qi
不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁
E*rcTlmixchatz.com今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸
%XO ytW至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道 Mix ChatZ Dr1}#a;w5G
b9`~

Zm8h~$Ek(X;l'T/ZMix ChatZ
/F1Qa        g6t7JurCI8mMix ChatZ i_k
G!F'c4Vd

過埋呢晚, 濟州再見了
%Z2co7j J        R`)o8~Mix ChatZ ~;o.E#ios

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)Mix ChatZ Hq,R.r+T1s&~:h
地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)
|C{J*d3}i$JMix ChatZ
?|A[7G
l
[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)m+g-R5u7R(W0I/s.}
地址: 제주시 용담2동 454-1mixchatz.comsd9V8Ia8}4Y
營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息)
;Q2xo;uo
@'}
Kq.c$GArK1X
濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)3g"Hm4hC]Pg        S5t
地址: 제주특별자치도제주시서광로 154
*X+TX,L{b+wMix ChatZ %^+f7y'S0{5g t1}-_%H
[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)Ib yYnJT.a5h
地址: 조천읍 함덕리 957-3-U        xQ:r}&HH8_3C!lJU
營業時間: 11:00-22:00
~/~_CN]網址: http://alaskainjeju.com
6}6L        YgodMix ChatZ 1j;].BH6U
jE0X

[晚餐] 東門市場 (동문재래시장)+PF[jO4D
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
"M1E|dp網址: http://dm.market.jeju.kr
"O7Aj.i0N8_"M;r
t1C:Rf2O2Ebmixchatz.com中央地下街 (제주중앙지하상가)
lRGdF0f-]地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동)i^7SP^3?JxR9E
營業時間: 10:00-22:00
i f1r:})qfi
[

6Mnk%L2F{D}A i七星路商店街 (제주칠성로상점가)
G_\2w@/m:X u6q"bmixchatz.com地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)
:DBybnE7}!N \V
Y#mb3``mixchatz.com[因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)
f+l7A!O}2QW&`Gmixchatz.com地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 117
/Vhs0|2Q.i7BMix ChatZ 開放時間: 09:00-(17:30-19:00)2b-E\dfWQA
普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)
%qo]nYIkA:B2F(dL u高空滑索Zipline價錢: 28000wonmixchatz.comd8@A$W D(G*bc+E*h
人體動力車Segway價錢: 不詳mixchatz.comX s0?V:n,D
網址: http://www.daheeyeon.com4I.L0N1Ak;t|
非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html

+f
C#qCw*FI"_O(C'c

1EY;Vxs^7X2v4l資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]