最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

第三日 5 MAR 2016 (SAT)#?b4iklED
Mix ChatZ Vme-Uz%kA,kv
原計劃:mixchatz.com3L"rk_{CP9e$|

w
M[je8i        |yC l'Rmixchatz.com

(p$x\L9v落實行程:Mix ChatZ e8A|:tD#@
金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場

I7G4~6U-t+C:|6_F!mr^G        yfa
b%Z!F

因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次9lh'e~Y$|
可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲haha
$Yf7`X.\(uMix ChatZ "~8n#DzU*u$I
'DU5w8]4?        l}9K|
6_C|%T$N
Mix ChatZ !Xt!w at(sO7N
{4`        DB.N`
|

9[!U        F C0qmixchatz.com[c+LW#oF{_$o
同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚
Z5p {VJ        G4l:d ]|mixchatz.com
{+DL)wkc S
G

0M"]7jl6G        E#}
q

E^3X ` _!n7@gj5A

!A1{7JN3u5A
^
CMix ChatZ
TD$mb:gw'z
好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯 dnZ nlT

o.e&@,i/ZQOVV        sMix ChatZ Mix ChatZ Y[;m5R:j$O\&X

&c6n@4\ ~p N @X"sMix ChatZ 飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既
ckPaEomixchatz.com雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食
:|2kB9i2_'b結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算
{H0F3X_4P x湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
? Os\gGmixchatz.com其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口
Y#zKBT/}p!hMix ChatZ 所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁haha
VT(anSL5vyMix ChatZ FxMKb
TY?
I$n`)f-s/Y

C"M3y0\+d2v        Jz
P

食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩Zipline
`uI$C|行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?mixchatz.com[ F%oDDfv EDdI
但再搭搭下...開始落大雨 )lUm?0K0d-L
不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車
.f@c-xQh
j
A        v4X-JQ)o*W(nX

X
bs1VH4K8B"R
mixchatz.com9Qm7t
k N
p

等呀等, 點解等極都無巴士...Mix ChatZ
h6{.v        z        Y

後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館
YuQ#R\I0~8IjT u0ZR明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既 cK)lp%Ni9\
後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊 Mix ChatZ 8J3kHh9X%rC`@
-I%W
X(imtm\

&U:k!D L9WU"`f.X
g+`(CE3|WVZ
4mWiDL V7}&I
E        F?UMix ChatZ
{{2Xy
G'G+N2P

我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?) E Z%ke)@c
不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車haha
+SnU/]u        eb/h&p於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到X_f.xD
其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨...
R/[r,g5a1x0C^U3n不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續J K!Wv2B Z8YtE

1JL tIf!ET
w

H8W*HQZ-`o(~\6?6|!|;S

+T$hd6J#{h$r
"||
j exmixchatz.com
但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先 mixchatz.com&_C[1h~F

G1\!mzdFMix ChatZ 7vB        djp)SNhg

:}t/dCdamixchatz.com
QR7f T3I T n ^c~-I
食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士mixchatz.comj7hW(a2DT W z+S)zP
等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了 gq3IP3f/{
(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )Mix ChatZ j8a8D+[&ceYc
於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街
(x?c2E!g
+];`$_XF;gC喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別
N9x6V#_s
H
TK

k%q-Oq\
-O$C2L U;IZ%Z
9]4t5fv
Yp"c4V,}'?

3@r"oO x'c
%E3m\|9pz|]y
L!QNF-}r b

+xA+u.W/aZ8t3J"R跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦haha;MZG!Qk
Mk

e2_Fn4IJsM
-}        vBv}(s!f#q.? ^        [J[,t        @2_4r _
濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食
4lt.h;m0x\,b J
`
不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁
-i5\t4X GV#TI7a今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸
:O8oI'aA至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道         a@#oS(K z8`

R0bE#p4Z4y:Y3uU Bu:hvP
[Rj:A
~?v5g+I
[
|:O#{o/Y'^4p
過埋呢晚, 濟州再見了
0W*wCq4Yqw[
:i.BOS        o;MZA3u'Y

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)
i_(~xLF"V4h/@1S地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)

y/aY5? L
vaK
vv1H b-ez xZ        V
[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)
&A`!]#v!a$C地址: 제주시 용담2동 454-1mixchatz.comw7F,[yj
營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息){7u$?(rd{{2}`6}        W

|~nFE;Z        nV濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)Mix ChatZ +a4a}!EY
地址: 제주특별자치도제주시서광로 154
Z#`;C4\)ED6Y]9k[
6M3zT5F te[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)mixchatz.com,Mi;?OH7`:T
地址: 조천읍 함덕리 957-3
0Z1x{qUY營業時間: 11:00-22:00~ Jii&E.h%F
L Q

網址: http://alaskainjeju.com
'YFy{(]:S:S d~(X,t.@5n[
B6A

[晚餐] 東門市場 (동문재래시장)OR[;Gz6f
u

地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
!{"kc$H+[&z1I-m網址: http://dm.market.jeju.kr9X7jq+s3^#qvz

Dr;Fp.]"l中央地下街 (제주중앙지하상가)p!w X9E0]Hr\
地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동)
xxhw&K$XMix ChatZ 營業時間: 10:00-22:00
r3RW4U`^mixchatz.com
I'|,`_3dE七星路商店街 (제주칠성로상점가)mixchatz.com[$\"Si DG
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)
&b        ByOh(u^
{

~:n"O6zgdpmixchatz.com[因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)
:hi!Y1\#z'Z*Pd#~_L地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 117
V.X#a'QdX7@(\Mix ChatZ 開放時間: 09:00-(17:30-19:00)O OR`wv"[?
普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)
!?s[\/cW Zc(lmsmixchatz.com高空滑索Zipline價錢: 28000won
3u4t IbirV3_        V人體動力車Segway價錢: 不詳
R        f        B'L&Q~9h0QMix ChatZ 網址: http://www.daheeyeon.com
'E
_2f @wmixchatz.com
非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html

7CN-DM W{;}#Dz7zmixchatz.com4hk9Pn0B'w6k&i7n
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]