最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了591篇文章。

狀態:

[廣告] 每篇文章最後一層會寫上「完」一字
第三日 5 MAR 2016 (SAT)
Fs)[LO2u|pmixchatz.com&]X,xs(P
原計劃:)b3J|#FD rK{3A,Bl

N;p%\D|B,[ SC

|^4UJEv
落實行程:IB6T{]/yb
d:A2i

金喜善濟州馬尾藻湯 -> 濟州市外巴士轉運站 -> Alaska in Jeju -> 東門市場 -> 中央地下街 -> 七星路商店街 -> 東門市場
7u;R P_.v.su

j'q1V,NY1gn@因為前一晚太遲到金喜善濟州馬尾藻湯而摸門釘既關係, 今朝決定再去多次
"D7n)e^JA5Hnmixchatz.com可以順便見下日頭既愛情橋, 結論係夜晚睇靚啲hahamixchatz.com"V        f"o#@!I
Mix ChatZ "|2q%~4Np'BG
:a$_/_5E"S-D

$O
y
_*L&\"Wu
)M!t4s,Uh*Da$bF-?`
tG'@)I}/CD

ToP/X7K.gu_P'f(?;zHmixchatz.commixchatz.com~2T|
E6_ N

同時亦見到碼頭既海景, 隨便影都好似明信片, 好靚
&Ea%O/ynvIy;X
(Z[.]dmY
_In!JM ?
:v
M%o
Ex8r;L

w Dw+~*V%Yg
5oeUV'~$L f
!p9|$E"Mi好開餐! 好期待呀, 平時我都好鍾意飲清湯
9t"LiI@x]-l R2eZjO%\3}&Tnh
mixchatz.comYO,[+En'Xh5F
oCM`8V        hc:e1V
飲一啖...Um...個樣咁清既湯居然係...辣既 !bE3E4?\(u
p
Q2w        K

雖然咳緊唔應該食咁多辣, 但叫左無理由食一啖就唔食
EBFb&N-EA;{Mix ChatZ 結果我決定撈哂湯入面口感好似海帶既馬尾藻落飯度送飯算

al0~s:I*y}mixchatz.com
湯就間唔中飲幾啖, 再飲番一咋水
P&oZ!N3z?其實平時呢種辣度係幾吸引我, 帶俾我少少刺激又唔會辣到苦咁, 而且馬尾藻好爽口

_J@%kT? dDMix ChatZ
所以呢一道韓國特產馬尾藻湯我誠意推介俾會食辣既旅客, 值得去試嫁hahap_+F;W$X@8X9^#U

:c4feuw9paIy
A9jC8a;n#~IK
N~|(T3n8k        z食完早餐出餐廳發現落緊微微雨, 但憑住僥倖心態我決定繼續出發去茶喜然綠茶博物館玩Zipline;X fK'x        b:|s-^ kM
行去濟州市外巴士轉運站搭701號巴士, 搭到中途出太陽, 仲諗個天真係咁眷顧我變好天!?
&v1Q;vK
k yMix ChatZ
但再搭搭下...開始落大雨
LX)b)Qo8I8c7A不過心諗可能到博物館就停雨呢? 所以我都係決定繼續前行, 照原定計劃落車轉車&c/puXR"C

u-].s(x8q]w/n0W:P        T:q(| z6ha`9d7rVv1X
Mix ChatZ L/kDpQ;q
等呀等, 點解等極都無巴士...o+}!QE
i        b#A.g"C

後來見到一架9XX既巴士, 諗住終於有車, 上車問下司機到唔到啦, 點知佢話呢架車唔係去博物館
9j|        y*@|n.EMix ChatZ 明明我search左係呢架車的, 點解司機話唔岩既

Cz6F;c:gqm
後來發現原來我真係搞錯左, 應該係等得太耐發緊夢睇錯號碼, 好彩有問司機, 唔係就唔知會坐左到邊 mixchatz.com A        Y/Xsts9KYhH

nZ6h.~\4s0dd%t7f_mixchatz.compK)B
Bo

#r~4g^]cUmixchatz.com@_'F ^OL{ F
,t!WvY
~&ao`2J

我要搭既應該係981號巴士 (根據Daum Maps, 900號巴士好似都得?)        OSP        UR\_.t T1b
不過望清個站981好似唔停呢度, 係停行前幾分鐘既另一個站, 我岩岩應該係落錯車hahaF'c(Svrg3]D
於是我冒住大雨行去前面981號巴士既站, 點知睇時間表下一班車要個零鐘先到Mix ChatZ b-Id;}d+NQ
其實都有猶豫要唔要繼續去, 因為咁樣等等下到博物館既時候應該得番3個鐘行同玩, 而且又落雨...
#o+x'M
k/e@%kmixchatz.com
不過一場黎到無理由唔去, 於是決定繼續-MXK9w
m$l

Z$~q]*?*X {Z!uMix ChatZ !SRL#l^
?&M

3^}eS8R_4g(j"V}.G"]
K&OCSq
但依家都係入去呢間Alaska in Jeju食下野坐住等巴士先
)Tu7_R0OH        tD_
yN"h$t6J I
?8Y n

NU7]C"D b
7Oq4j~\C0dq
/T/`r8[H vmixchatz.com
C"z&|kq{qb)pc,Pu#L!Gmixchatz.com食到差唔多夠鐘, 雖然雨仲係好大, 但照行到巴士站等981號巴士Mix ChatZ X[8n NB.}
等呀等...點解過哂鐘都無既...呢一刻既我, 終於決定放棄啦, 最期待既行程最後去唔成了
w'YS f9\S(其實我到呢一刻都未知點解會見唔到架巴士, 係佢早左遲左? 無運行定其他原因? )
4}+gIPkkSQ-y於是去番搭回程既巴士, 提早開始行其他預定行程 - 東門市場, 中央地下街同七星路商店街

YsF+D H?Ga5[mixchatz.com
Mix ChatZ &A4T{u"TM3PY0F
喺東門市場買左呢個柑味既石頭伯伯糕特產試下, 雖然味道唔差, 但唔算特別!Uz1f9Fz%d_\
Mix ChatZ
uk7Q'n
\+[1l

7rBFSY5t5ZWmixchatz.com!o:]U#R[        \Y#f
T#?:u1ys8|        o
%nb8pck6?#N
&M4W i$J%T6a7V-?
v.|}

} Hv1GH l跟住就係行街既時間啦, 行街方面我唔在行, 所以唔特別介紹啦haha:W%L-~Kt
,k
\1k0U1J Z

OSn2tr'V3aB0Fo5a9T
.l5d%Y4XB&PD        k(\5k濟州最後一晚既晚餐, 我決定再番番東門市場睇下有咩地道野好食
\4vT(Qs,V1|Mix ChatZ 不過可能因為夜啦, 大部份店都關左, 最後選左呢間都有人等緊既餃子店外賣做晚餐, 再配支漢拏柑汁Mix ChatZ ,PV{X!AmW%i~9U
今次呢支漢拏柑汁無之前另一間賣既咁好飲, 有啲酸9M9H
p_YxE-z

至於餃子, 再次, 其實味道唔差, 但無咩特別, 香港都食到既味道 :I%U#o$W;O VQ
uJ&rgr8y

+zS!@8JY#O,|Mix ChatZ ,H|D Q,h@
過埋呢晚, 濟州再見了Mix ChatZ h
e-f_2L$ak#q `XVn

mixchatz.comKk kp qE
lGF_

引用:
[住宿] Aji Hostel (제주 아지 호스텔)v9{;_*m
r'Z

地址: 삼도 2동 1059-1 (제주시)
5_b8lT%NmKZmixchatz.com
,NB Ds'a.Omixchatz.com[早餐] 金喜善濟州馬尾藻湯 (김희선제주몸국)7C.Z^X VA+N8Y[S-z
地址: 제주시 용담2동 454-1
$Gz9`5ir營業時間: 08:00-19:00 (星期日休息)
C)j^5o/HT-Z [B#x#]AfY
濟州市外巴士轉運站 (제주시외버스터미널)
'~2f-E8K\^N;MJ+d地址: 제주특별자치도제주시서광로 154Mix ChatZ 3L"_!xcE:\

sil'M R4c%yU[午餐] Alaska in Jeju (알라스카인제주)}h`/H7nd
地址: 조천읍 함덕리 957-3
K#Hb-E%v gmixchatz.com營業時間: 11:00-22:00F4b)rC|8]F$W-G
網址: http://alaskainjeju.com
bG&I'f)`)u;U
K'K}HY|8VMix ChatZ [晚餐] 東門市場 (동문재래시장)my#cQ7~y&Etg.z
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로14길 20 (이도일동)
O Snsr$mb!z:Zn網址: http://dm.market.jeju.kr
bA-tI8Bneg
)W!Hk%[+@yA2[b3R中央地下街 (제주중앙지하상가)
dp1HDH3sf

地址: 제주특별자치도 제주시 중앙로 지하 60 (일도일동);IK)s4n&w`
營業時間: 10:00-22:00
q"p8r(X-@2ZVn*J@In\        IYuW5}+j+U
七星路商店街 (제주칠성로상점가)+o5Mr"c2X.p.U
地址: 제주특별자치도 제주시 관덕로13길 12 (일도일동)uj2@0z.^R+bL

(pMnw0|hV8MMix ChatZ [因迷途同落雨中途折返] 茶喜然綠茶博物館 (다희연)a5}j$Swu
地址: 제주특별자치도 제주시 조천읍 선교로 1175r|        P-nT0UgM3y
開放時間: 09:00-(17:30-19:00)
Kay        S M普通成人門票: 5000won (入場前購買餐卷可享免費入場優惠)%q(t(G.X.F
高空滑索Zipline價錢: 28000won5lHJ)tR xcX2P
人體動力車Segway價錢: 不詳Mix ChatZ E?m WKC.W^
網址: http://www.daheeyeon.com
#gmM)X2i"jgS非官方介紹網站 (中文): http://www.daoduoduo.com/thread-109390-1-1.html

IZ X_ l$xO1n\1GSmixchatz.com
K
qGY|2Mr
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]