最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 每篇文章最後一層會寫上「完」一字
第一日 3 MAR 2016 (THU)2Q+p!Kk9EEn
:ay!ON/g$u:rp&b
原計劃:
-pP7g \%A
R]_+Wmixchatz.com

8q0@%WM:m p6o
XT6d0im7wQa

落實行程::|'|0lf+mx$EAV
2:30 HK -> 6:35 Jeju -> 機場櫃員機提款 -> Kodakkodak Guesthouse -> 信不信由你博物館 -> A Twosome Place -> 泰迪熊博物館 -> 每日偶來市場
/H!c#b F5{9as2m/T        I
mixchatz.comg ]b5k0h6b(j
坐左3個幾鐘飛機, 終於到濟州啦, 到埗之後第一件事當然係去兌錢先啦
Lia8J!I8f其實上網睇過資料, 最抵兌韓幣既地方係當地既找換店
Nk\CJD        AS5F:gyH-@

不過基於濟州無首爾咁發達, 比較少找換店, 所以我決定喺機場櫃員機兌左啲先...
2{\BP qx']後來番香港睇番紀錄, 發現櫃員機匯率都唔太差, 我兌左50萬won, 匯率係0.00634
`T:X`#FMix ChatZ 加埋每次HKD20手續費, 實際匯率可以當係0.006391}u2vG3S
而上網睇首爾找換店匯率大約係0.00632, 所以差唔多啦 *DYu
v~)WVo

c}Vu,g#Pmixchatz.com講番櫃員機位置, 據我記得濟州機場唔大, 好似入境之後落一層向便利店方向行前少少就見到"TN;q5wR!J
我係用中間全灰色部機兌既, 至於點兌, 因為我無影相, 介紹大家去下面既網站看圖hahamixchatz.com%sB8`3A
A-B"P

http://blog.ulifestyle.com.hk/bl ... 06/韓國atm提款方法/
        `9[ K+_;a`!amixchatz.com%Z*W
f4V Q-N

Z$d*a        U(? Z:u

`5c+BR.dy有錢就係時候出發去Kodakkodak Guesthouse放低行李再去玩啦
U0c}r6t_/Xmixchatz.com我決定坐600號巴士到"New Kyeongnam Hotel"站落車再行大約5-10分鐘路過去8TQ2\'E:d?7f'ki
600號巴士其實係當地既機場大巴, 會由機場來回濟州區域同西歸浦區域著名既景點酒店, 對於初到當地既觀光客黎講比較易搭
,S7C%g-d-[去機場出口Gate 5就搭到啦, 上車之後同司機講你會邊度落, 再俾錢司機就得, 會有張車飛俾番你D%T&@+CK0~2c-HM
我第一日住既地方屬於西歸浦區域, 所以全程5500won, 坐大約75分鐘
"r"H g-n#U5{
V`0G
韓巢有600號巴士既詳細路線圖加地圖, 大家可以睇下岩唔岩自己搭:
,||7U lvpcg e4Nhttp://cn.konest.com/contents/airbus_map.html?no=188
/VE"g7B+U        [Umixchatz.com
(e%a7vL6h KG!xM+?W]%W
R&i1y?

ZnVoLmC*z:aKodakkodak Guesthouse到!!c!@/o%QF:e\yM$T
一入到去間野無人, 以為接待人員可能出左去, 坐一陣之後覺得唔對路, 唔可以再等mixchatz.com'G%O4A/{v
vD
N%Z?

所以決定敲下大堂唯一既一度門...點知真係有人應門 @,j\&s&^0A!C&m
有位叔叔開門, 望入去係一間鋪哂被既房, 睇黎係接待人員 (屋主?) 訓既地方8n*{5y'gU:J
之後呢位叔叔睇過我張BOOK房紙就俾左條鎖匙我啦, 好簡單又快既check-in程序
m;u{t/H
Q9lh5@B其實我呢6日都book左附浴室既單人房, 本身有諗過住share room, 但臨book既時間就轉軑
v8a?g5JB]%P我都覺得自己好矛盾, 有時想識新朋友, 但有時又想摺埋自己唔講野, 因為平時講太多...
_5y8vB3k        Q,Z1| emixchatz.com同埋有無私人浴室都係我既考慮因素hahaCx @'`z9ck;]
不過最後我都幾慶幸自己呢個trip book左單人房, 因為之前講過, 我係咳住去旅行, 唔使講野真係幾好
i{2g!k$e.g'f{

b\&YD&[ L
間房雖然望落舊, 不過都幾舒服, 浴室都乾淨
8H~J]Y9~+o2}其實間房無蛇蟲鼠蟻對我黎講已經好夠 8Vf.Z+] j;Y
'D$W?-bY h
$sbS'y'd2TJ
aZ

~1E C}Z#\7r6af]
D|${ A)WnR]

l8`z.S2lr!d因為一陣要再趕時間搭車去中文區既博物館, 無時間食個正式既早餐, 所以食住件機場便利店買既手卷頂住先
:c f8~kZ^mixchatz.com啲手卷全部都係韓文, 我一位字都唔識, 於是是旦選左個
x-x-g}$Kb0}最後發現...呢件應該係泡菜味手卷, 仲諗住咳緊唔食咁多辣野添
MAS/tdaYCX
t3Q3Y:D
ne/p,G
mixchatz.com-[d
dp;w+m+j

9?:?)NFet        O*L+qg出發去搭車, 之前plan行程時明明搵過g)k{"S0WSn"g
"BUS 120/130 (中文觀光園區入口 중문관광단지입구정류장站) or BUS 5/110 (中文觀光園區內 중문관광단지정류장站)"'e9NL~i0y$i
可以到中文區既信不信由你博物館同泰迪熊博物館
+\a;[8QmMix ChatZ q'rg&O7W)K3M$]
點知...行行行去車站 (下圖係經過既風景 )
NzH5C4A?n:ge1Al6?Q],_
pK1I WG        ?
5vC"?-a
T

車站係搵到啦, 但等左十幾廿分鐘都無車係咩玩法 [jl$]4M
到最後, 我決定搭番600號巴士去, 因為我知佢會經過, 同班次密hahamixchatz.com#l-y)q(QO0t7u_
呢一程要2000won, 雖然應該貴過我原本plan坐既巴士, 不過錢可以換時間都好
0V&? OY9p~'~!E'r;]搭左半個鐘左右車, 終於到啦, 係咁搭車搭到有啲暈車浪哈哈_9A^3C'K E0~        {1] in

ji9@C9x:l/oh首先去信不信由你博物館
6_wRwzlJ,W
fj8QMix ChatZ
其實...係幾有趣既, 我留左都有一個鐘以上慢慢睇mixchatz.com fz`#G q k
佢的確幾岩鍾意睇新奇野既人, 但我估唔係咁多人鍾意去旅行去博物館, 加上呢個博物館其實其他國家都有, 即係唔夠獨特 J1]rv~`K
所以如果要我介紹景點, 其實我唔會推薦佢haha+]*O9BU-VV}
因為我都算係鍾意戶外多過戶內景點既人, 只係今次係自己一個去, 唔太敢去山卡拉既地方K)b |:u
Sp

同埋係第一日, 所以先選啲hea啲既博物館行下
H9a)m(X qJ`I
{-Ve,a#L"NE(y `U7Htj#o

fpkwo
}T
佢既外觀係幾型
7E/Ro @w;Omixchatz.com
'u['nB QRX
3U#Pgm"rk4N:y^UZr^m        i
篩選左幾幅我最鍾意既圖, 因為好有style, 好岩做影相背景
'Iq!?Q7u&Q        w|Mix ChatZ 可惜我係自己一個, 只可以用自拍神棍, 影唔到型相 :h8jI:uGW
9S0n`
r(r.U)lM*r        R~

$n:_n d&l/K
8C`        E"d7s~
-k*pB8K
?{K1_

0k,W^s(P7oAMix ChatZ 呢個係成個館我覺得最特別既展品, 紙巾咁柔軟同薄都可以整到條婚紗裙, 勁!/_
cw.{,UT]K7n1OV

其他展品就等大家自己去睇, 保持神秘感ma
l:MT!B6I3g^SmvTv%i(m7AA

}dt8V1c1FYo9r#e
dE:~HI-Mt \s參觀完信不信由你博物館, 去泰迪熊博物館前食個午餐先, 嗰時好似都已經3點幾
{0V|!x2L2j我見到有漢堡包店, 但唔知係咪因為咳, 唔係好想食
E\2c Pro最後選左呢間A Twosome Place食個甜品做午餐~不得不講!!!好好味呀, 個多士係岩岩整好熱辣辣既 0P9b#x,rL9?}
&F*b?ob5j6L7j S

b1m(Y6BK-M\
Tmixchatz.com

:w*T9r J"Sns;ryd&m)r)Y好, 食完hea左陣再出發去泰迪熊博物館mixchatz.com\9Oa
|?+M.l

我諗呢度吸引遊客既魅力同信不信由你博物館一樣, 唔知會唔會係更唔吸引呢

UA5?8hv wla^
原因唔係佢既展品差, 而係我諗除非係鍾意泰迪熊或者其他熊仔, 唔係既話應該無咩興趣行
k        B
v&Q*k(P(x
就好似我唔會去Hello Kitty既博物館 d9x ~BJ
9D}/O1i8f!R
對於我黎講, 雖然我唔係鍾意泰迪熊, 但對熊仔係多一份親切感既
P"K4s'[M
a!p"@3n
所以當我見到啲展品有咁多唔同衣著既泰迪熊, 都係睇得幾開心 d8[3b%n'c
啲相只係show左好少部份既展品, 有興趣睇更多既自己去啦
(pFp&c#P"Ht3W0Amixchatz.com
)| I!K u*iKW |s*|3b1A5g9n:Dky,F
Sp1W7F9kl-b

"ecP{"t]1C
r6q3V,oT

kQDN _2\di8b
/N/P
YDx'MSa)D,K
O9ft

Mix ChatZ #apL
Wn&P c~5cr

d`x W@+L)r
F&|^{2K wL
Rmixchatz.com
mixchatz.coms!}
wT+{0C*K`b Y6e

|-L*~ RkYSP [mixchatz.com
8U#j0@*t-D
I
I        ?)Rx({3Av5F.K

Qe:t~#k/v[}$H
;g.X0`W/^
!N+G/t`h rG)g%PbmaA

_9M}8?@
p A*l8]
A:~G
用左成個下晝參觀兩個博物館, 好奢侈 s3Y
iMW(V*V4yql

係時候回程啦, 又係搭番600號巴士, 所以點解我一開始話600號係遊客既好朋友 mixchatz.comY*_2Di n
@{%qiO5G:RH
本身諗住去埋天地淵瀑布先去每日偶來市場搵野食, 點知天公不造美...
VQ2C7k9L ^落雨搞到無咩心情周圍去, 所以決定直接去每日偶來市場
xa
_a:HG"SCmixchatz.com
呢個係沿途見到既風景, 幾靚, 好似就係天地淵瀑布既起點
%t7Mu2DK
'G,On Gf8UhD0c
NLH1Yi:g{

R](o,}6L*@o3k^'J
去到市場既時候都7,8點啦, 買左支好好味既濟州特產漢拏柑汁/E-n3U C)N^h-A
唔知係因為我肚餓定點, 呢枝柑汁比起我另一個地方買既真係甜好多好味好多mixchatz.comY/QI/O J
所以去到濟州想試漢拏柑汁我推介大家幫襯呢間,cE6uKn5g;um
都幾易認, 好似得呢間會喺樽外加個生果套
-K9t1Op6N#Ox)|8|8lDqD7q

Mu^\
L        `Mix ChatZ
mixchatz.com6e.[#bD
^6GP.T {

至於今日既晚餐...據我記得, 係唔好食既豬雜, 我係買番guesthouse食的Ud WKdY*T6Q
其實我本身想買血腸, 但唔識溝通既情況下就變左淨豬雜
+m$_+w"kr而豬雜我本身都唔怕食, 可惜佢比左好多唔好食既豬肝我, 同埋有苦味既豬腸...]3e
B;j,R5m

我既第一日就係咁過
S@)O*Zw!^[z@D4J        U0A_,[:Z        D!J%|

引用:
[住宿] Kodakkodak Guesthouse (꼬닥꼬닥 게스트하우스)
l vF7Zi
b {
地址: 제주특별자치도 서귀포시 서귀동 306-8 (서귀포)
8x\-P3j:nmixchatz.comA#@\C%TZ
信不信由你博物館 (믿거나 말거나 박물관)
(?8I+HIut~地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 32 (색달동)
*i.@c9p["]4hZ9Mmixchatz.com開放時間: 09:00-19:00 (旺季至21:00)Udry`Z6?:S#e
普通成人票價: 10000wong}-h$Tr~W*H;D d
網址: www.ripleysjeju.com
-lg+l-D2cs&i*x$l6Tw
4U?n)n,uMix ChatZ [午餐] A Twosome Place (투썸플레이스)
0nMF/Jmb`$E3o/W地址: 제주 서귀포시 색달동 2864-10
fpM
rk/sY
營業時間: 08:00-23:00
k^%g/i8y`7VMix ChatZ 網址: http://twosome.co.krz
}1Xd2@+t+x

v/Dm(qvLYl8b
泰迪熊博物館 (제주 테디베어뮤지엄)EGXA!\5W#?'B8v!v
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중문관광로110번길 31 (색달동)
5@,P4w?
}mixchatz.com
開放時間: 09:00-19:00 (旺季09:30-19:30)
y*m9hh-DCmixchatz.com普通成人票價: 10000wonMix ChatZ K P"mG1Q
網址: http://www.teddybearmuseum.com
Lm(h,V8h9?b,Qmixchatz.comWf5`&F_(`7@
[晚餐] 每日偶來市場 (서귀포매일 올레시장):h j|I?
地址: 제주특별자치도 서귀포시 중정로73번길 22 (서귀동)1v;JhT3kW
多數店家營業時間: 07:00-21:00mixchatz.com;X\Vk@'o'f4]&X
網址: http://sgp.market.jeju.kr
$`N)ift$e3q4sCz)Bh-N&H `DVIm        A4V
[因為落雨無去到] 天地淵瀑布 (천지연폭포)
pXo H,Lw地址: 제주특별자치도 서귀포시 남성중로 (천지동)
(sT&v6R:n+a開放時間: 日出-22:00
[7E
E!MY
[Gymixchatz.com
普通成人票價: 2000wonJ_lj9E
網址: http://www.jejutour.go.kr
0i
kg1f6Hp5]g

WU*uFdI3wT&f
資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]